Er werden vorig jaar 105 drugslabs ontdekt. Dit is een stijging van 10% ten opzichte van 2021. Het aantal productielocaties voor synthetische drugs als (meth)amfetamine en MDMA steeg zelfs met 20%. Ook kwamen er 86 opslaglocaties en 155 drugsdumpingen aan het licht. Dit blijkt uit het Nationaal Overzicht Drugslocaties 2022. De cijfers laten bovendien zien waarom onze regionale inzet zo belangrijk is: deze criminele activiteiten concentreren zich vooral in Brabant.
Klik hier voor het volledige Nationaal Overzicht Drugslocaties 2022.
Brabants probleem
Vooral de productie van synthetische drugs concentreert zich sterk in Brabant. Met 21 opgerolde productielocaties neemt Brabant een ruime “voorsprong” op de nummer twee Zuid-Holland, waar twaalf productielocaties werden opgerold. Op het gebied van opslaglocaties is het in Brabant zelfs nog slechter gesteld: de 29 vondsten in Brabant zijn goed voor ruim 37% van het totaal aan opslaglocaties. Ook op het gebied van drugsdumpingen wordt Brabant ernstig getroffen. Met 29 dumpingen steek Brabant met kop en schouders boven het gemiddelde uit. Enkel in Limburg werd in 2022 meer drugsafval gedumpt.
Amfetamine blijft koploper
In de opgerolde drugslabs werd veruit het vaakste amfetamine geproduceerd. In 38 gevallen ging dit om de klassieke variant, maar in 15 gevallen ging het om de sterkere, meer verslavende variant methamfetamine. Waar amfetamine al decennia wordt gebruikt en geproduceerd in Brabant, is methamfetaimne een relatief nieuw verschijnsel. Waar de productie van amfetamine vaak in handen is van lokale criminele organisaties, zijn bij de productie van methamfetamine vaak internationale drugskartels betrokken.
Amfetamine is een drug die gebruikers veel energie en een euforisch gevoel geeft. Het is echter ook bij uitstek een drug die roofbouw pleegt op lichaam en geest. Alle energie en positiviteit die de gebruiker ervaart tijdens het gebruik, komt hij of zij later tekort. Deze katers maken amfetamine erg verslavend. Bovendien zorgt amfetamine ervoor dat gebruikers soms dagenlang niet slapen. Dit slaapgebrek kan op zichzelf al ernstige psychologische gevolgen hebben, bijvoorbeeld paranoia en psychose.
Recordaantal cocaïnewasserijen
Ook het aantal opgerolde cocaïnewasserijen was in 2022 met 17 hoger dan ooit. Deze stijging is deels toe te schrijven aan de opgevoerde strijd tegen internationale cocaïnehandel. Naarmate het moeilijker wordt om cocaïne te smokkelen, wordt de drug steeds vaker verwerkt in een dragermateriaal. De cocaïne wordt dan verwerkt in bijvoorbeeld textiel of papier, maar kan zelfs worden verwerkt in kunststoffen als polystyreen (piepschuim).
Vervolgens moet de cocaïne in Nederland weer worden gescheiden van het dragermateriaal. Net als bij andere drugslabs is dit een complex chemisch proces dat vaak wordt uitgevoerd door leken die zonder kennis van zaken een stappenplan doorlopen. Daardoor ontstaat een ernstig risico op ongevallen en chemische verontreiniging.
Weer minder hennepkwekerijen
Het aantal opgerolde hennepkwekerijen loopt al enkele jaren gestaag terug, zo ook in 2022. Er werden dit jaar zelfs 681 minder kwekerijen ontruimd dan in 2021. Deze daling lijkt echter niet toe te schrijven aan een daling van het aantal kwekerijen. Volgens netbeheerders is energiediefstal onverminderd hoog. Dit is in de praktijk een van de beste graadmeters voor de omvang van illegale hennepkweek.
In het rapport worden een aantal mogelijke oorzaken gegeven voor deze daling, die inmiddels al jaren op rij doorzet. De belangrijkste daarvan zijn capaciteitsproblemen, prioriteit op andere dossiers en een teruglopend aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem. Ondanks deze trend blijft het aantal ontmantelde hennepkwekerijen met 1604 echter vele malen hoger dan het aantal ontmantelde drugslabs (105).
Schade voor ondernemers
Ook het aantal ernstige ongevallen in drugslabs nam in 2022 toe. Veertien keer werden panden verwoest, onder andere door branden en explosies. Waar drugslabs en hennepkwekerijen vrijwel altijd schade opleveren voor de eigenaar van het pand, liep de schade in deze gevallen vaak in de honderdduizenden euro’s. Dit laat eens te meer zien waarom vastgoedondernemers een zwaarwegend belang hebben om criminelen te weren uit hun panden.
Als PVO Brabant-Zeeland begrijpen we de doorslaggevende rol die vastgoed speelt in de criminele keten. We lanceren daarom binnenkort een nieuw instrument dat verhuurders ondersteunt in het screenen van hun huurders en het inspecteren van hun panden. Hou deze website dus goed in de gaten!