Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Verzekeringsfraude: zet je geld niet in op leugens

In Nederland worden jaarlijks tienduizenden mensen betrapt op verzekeringsfraude. Verzekeraars worden steeds beter in het opsporen van deze fraude, maar toch blijven daders de gok wagen. Ook ondernemers maken zich helaas steeds vaker schuldig aan verzekeringsfraude. De gevolgen zijn niet mals. Wat een klein leugentje lijkt, eindigt vaak in hoge schadevergoedingen, een registratie als fraudeur en strafrechtelijke vervolging. In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is dat je altijd eerlijk en zorgvuldig bent richting je verzekeraar.

Verzekeringsfraude is een miljoenenbusiness

Verzekeraars kwamen in 2021 voor 88 miljoen euro aan fraude op het spoor. Daarbij zijn ondernemers helaas ook steeds vaker dader. Het misbruik varieert van kleine fraudes – zoals liegen over wie de regelmatige bestuurder van een voertuig is – tot je eigen pizzeria in brand steken voor het verzekeringsgeld. In absolute aantallen zijn ondernemers slechts verantwoordelijk voor een klein deel van deze fraudes. Omdat het vaak om veel hogere bedragen gaat dan bij consumenten, zijn verzekeraars hier echter bijzonder alert op.

Kleine leugentjes met grote gevolgen

Veel mensen denken dat verzekeringsfraude een “makkelijk” misdrijf is. Bovendien zien ze de leugens die ze tegen de verzekeraar vertellen zelf vaak niet als fraude. Het is dan ook een schok als ze eenmaal ontdekken wat de gevolgen zijn. Uiteraard dekt je verzekeraar geen cent van de schade, daar komen we later op terug. Net als bij winkeldiefstal moet je bij verzekeringsfraude een vergoeding betalen aan de Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid (SODA). Via deze schadevergoeding worden de onkosten die de verzekeraar heeft gemaakt gecompenseerd. Het standaardbedrag is €532, maar dit kan aanzienlijk oplopen als de verzekeraar meer onderzoekskosten maakt om de fraude aan te tonen. Naast de schade die je zelf hebt en de kosten die je moet vergoeden, word je bovendien geroyeerd en geregistreerd als fraudeur. Tot slot zal het OM bepalen of ze je ook nog strafrechtelijk willen vervolgen.

Onverzekerbaar door CIS-registratie

De bovengenoemde CIS-registratie betekent dat verzekeraars de komende acht jaar niets meer met jou te maken willen hebben. Je kunt jezelf en je bedrijf dus niet langer verzekeren tegen diefstal, brand of ongevallen. De enige verzekering die je nog wel kunt krijgen is de basisverzekering voor je zorgkosten. Omdat deze verzekering wettelijk verplicht is, mogen verzekeraars je hiervoor niet weigeren. Zelfs aanvullende modules voor bijvoorbeeld de tandarts of de fysiotherapeut kun je voorlopig echter vergeten. Heb je toch een verzekering nodig, bijvoorbeeld omdat je afhankelijk bent van je auto en deze natuurlijk WA-verzekerd moet zijn? Dan kun je terecht bij De Vereende, een verzekeraar speciaal voor probleemgevallen. Hier betaal je een borg en drie tot vier keer zoveel premie als bij een reguliere verzekeraar. Bovendien zijn de voorwaarden van je verzekering ingeperkt en vindt er extra controle plaats.

Verzekering dekt niets

Het is en recept voor ernstige financiële problemen: schade maken terwijl je onverzekerd bent. Als je liegt bij het afsluiten van een verzekering, ben je eigenlijk onverzekerd. Als de verzekeraar dit ontdekt, draai je bij een ongeluk dus zelf op voor de schade. Vooral bij aansprakelijkheidsverzekeringen is de schade dan vaak niet te overzien. Beschadig je iemands dure auto of veroorzaak je een ongeluk waarbij iemand blijvend letsel oploopt? Bereid je er dan maar op voor om tienduizenden euro’s uit je eigen zak te betalen. Tenzij je echt heel rijk bent, leef je voorlopig van de beslagvrije voet. Ook liegen over je eigen schade is een domme gok. Als je na een inbraak de schade bijvoorbeeld wat aandikt, is dit zonder meer fraude. De verzekeraar zal dan zelfs de schade die je wél echt hebt niet meer vergoeden.

Verzekeringsfraude en valse aangifte

Verzekeringsfraude gaat regelmatig gepaard met het doen van een valse aangifte. Hierdoor wordt de politie onnodig belast en ontstaat er een vertekend beeld in de misdaadcijfers. Zo verzon een Tilburger een overval die nooit heeft plaatsgevonden. Met deze valse aangifte probeerde hij zijn verzekeraar voor veel geld op te lichten. Zijn telefoon, horloge en contanten zouden zijn gestolen en moesten worden vergoed. In werkelijkheid had hij zowel zijn telefoon als zijn horloge verkocht via Marktplaats. De jongeman had echter geen rekening gehouden met de aanwezigheid van beveiligingscamera’s. De uiteindelijke “winst”: €1000 schadevergoeding aan de verzekeraar, €2200 schadevergoeding aan de politie, 180 uur taakstraf en een registratie als fraudeur. 

Ga naar de inhoud