Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Veiligheidsdag Vitaal Kraaiven groot succes

Vorige week vond op bedrijventerrein Kraaiven in Tilburg de eerste Veiligheidsdag plaats. We blikken terug op een succesvolle bijeenkomst, die alleen plaats heeft kunnen vinden dankzij de betrokkenheid en motivatie van alle stakeholders. 

Samen werken aan veiligheid

Tijdens deze veiligheidsdag werden ondernemers door diverse experts uit het veiligheidsdomein voorgelicht over de veiligheidsbelangen op hun bedrijventerrein. Dat is nodig omdat bedrijventerreinen de motor van onze economie zijn. Hier vinden we op een paar hectare zo’n 30% van alle werkgelegenheid en economische activiteit. Deze concentratiegebieden zijn dan ook van ongekend belang voor onze samenleving. Helaas zijn het echter niet alleen hardwerkende, bonafide ondernemers die zich vestigen op bedrijventerreinen. Ook op criminelen hebben bedrijventerreinen een aanzuigende werking. Het is dan ook belangrijk om bedrijven, ondernemers en werknemers op deze terreinen weerbaar te maken tegen criminaliteit. Als Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland tillen we hier zelfs zo zwaar aan dat we iemand full-time in dienst hebben om de veiligheid van bedrijventerreinen te bevorderen. 

Vitale bedrijventerreinen

Om de veiligheid en weerbaarheid van bedrijventerreinen te verhogen, is samenwerking van doorslaggevend belang. In Tilburg is dit gelukkig al goed geregeld. Individuele bedrijventerreinen hebben ieder hun eigen Vitaal-vereniging, maar werken ook samen. De grote bedrijventerreinen zijn aangesloten bij BORT, het Bedrijventerreinen Overleg Regio Tilburg. Daarbij worden ze onder andere ondersteund door Solaris Parkmanagement, dat voor een groot deel zorg draagt voor de uitvoering van deze samenwerking. Ook VNO-NCW Brabant-Zeeland, dat het secretariaat voert van koepelorganisatie BORT, speelt een belangrijke rol in deze samenwerking. Precies die hoge organisatiegraad heeft de eerste Veiligheidsdag op Kraaiven tot zo’n groot succes gemaakt. Als PVO Brabant-Zeeland zouden we niet alleen willen dat de samenwerking en sociale cohesie op andere bedrijventerreinen ook zo hoog was, we zien het als onze taak om deze samenwerking aan te jagen.

Drugs en criminaliteit op Kraaiven

Tijdens de Veiligheidsdag gaven twee experts uit het veiligheidsdomein – Freek Pecht en Tibor Fijnaut – een duidelijk beeld van de problematiek waar bedrijventerreinen als Kraaiven mee kampen. Op het bedrijventerrein werden de afgelopen jaren diverse hennepkwekerijen en XTC-laboratoria ontdekt. Ook de spraakmakende zaak rond de grootste ketelbouwer van Nederland, die de benodigde apparatuur leverde voor tientallen laboratoria waar harddrugs werden geproduceerd, speelde zich af op Kraaiven. Door deze zaken zijn ondernemers al extra alert en is het zelfreinigend vermogen op Kraaiven gestegen. Om zo’n belangrijk bedrijventerrein veilig en weerbaar te houden, is er echter meer nodig. Pecht en Fijnaut hebben dan ook de nodige aandacht voor preventie. Ondernemers kregen uitleg over de signalen van criminaliteit en ondermijning. Ze kregen niet alleen te horen waar ze op kunnen letten, maar ook waar ze terechtkunnen met hun zorgen en signalen. Hiertoe werd in aanloop naar de Veiligheidsdag al een meldingskaart verspreid. 

Bijzondere aandacht voor personeel

Naast aandacht voor criminele activiteiten op het bedrijventerrein was er in het bijzonder aandacht voor de rol van jouw werknemers. Wat gastspreker Toon Walravens – die ooit zelf aan het hoofd van een criminele organisatie stond, maar inmiddels het schoolvoorbeeld is van succesvolle rehabilitatie – vertelt is niet nieuw, maar helaas wel actueler dan ooit: de financiële en sociaal-maatschappelijke problemen waar je personeel mee kampt, zijn een kwetsbaarheid die je móet adresseren. Mensen die met hun rug tegen de muur staan zijn bij uitstek kwetsbaar voor oneerbare voorstellen, en kunnen voor criminelen dus een ingang zijn tot jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever zicht houdt op je personeel en ondersteunt waar dat mogelijk is. De bestaanszekerheid van je personeel hangt immers nauw samen met de veiligheid van jouw bedrijf. 

Winnen door te herkennen

Deelnemers kregen op de Veiligheidsdag meteen de kans om hun kennis en vaardigheden op de proef te stellen. In de escaperoom Bijtende Bende namen diverse teams het tegen elkaar op. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van voorlichting, ook wel bekend als gamification, erg effectief is. Door wat ze geleerd hebben meteen in de praktijk toe te passen, komen deelnemers tot een nieuw niveau van bewustwording. Het wedstrijdelement en de mooie prijs zorgen bovendien voor extra motivatie. De winnaars gingen naar huis met een dinerbon ter waarde van €250.

Ga naar de inhoud