Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Veilig Buitengebied: een bijeenkomst als deze maakt mensen alert

In het buitengebied wanen criminelen zich vaak veilig. Er is veel privacy, er zijn veel panden beschikbaar en het dichtstbijzijnde politiebureau is meestal een flink stuk rijden. Daar staat tegenover dat de sociale cohesie en maatschappelijke betrokkenheid er vaak hoog zijn. Dat bleek deze week ook uit de overvolle zaal tijdens onze veiligheidsbijeenkomst in Maashorst.

Samenwerking sleutel tot succes

Dat de zaal zo vol zat, komt niet alleen omdat het onderwerp leeft. Het PVO organiseerde deze bijeenkomst samen met de gemeente Maashorst en de ZLTO. Als Platform Veilig Ondernemen hebben we de kennis, expertise en sprekers om dit soort bijeenkomsten tot een succes te maken. Om de zaal vol te krijgen, zijn we echter afhankelijk van regionale partners waarmee de doelgroep zich verbonden voelt. 

De gemeente is dan op voorhand onmisbaar, maar vooral branche- en ondernemersverenigingen kunnen zorgen dat de doelgroep – hun achterban – aanhaakt. In voorbereiding op de bijeenkomst in Maashorst heeft iedereen zijn of haar rol gepakt. Deze bijeenkomst laat zien dat ook in het veiligheidsdomein samenwerking de sleutel tot succes is, iets waar we als PVO sterk in geloven. 

Evert op je erf

De eerste spreker van de avond is Evert. Ooit was Evert een notoire inbreker, maar al ruim vijftien jaar gebruikt hij de kennis en ervaring uit zijn duistere dagen om mensen weerbaar te maken. Zijn methode is onconventioneel, confronterend en schudt de zaal zichtbaar wakker. Al de hele dag was Evert zich opzichtig verdacht aan het gedragen in het buitengebied van Maashorst. Hij herhaalt het als een mantra: “Ik wil gezien worden!” 

Dat gebeurde helaas niet. Het verdachte gedrag van Evert leverde geen meldingen op bij de (vooraf ingelichte) politie. Ook in de buurt-app bleef het stil. Stil werd het ook toen Evert zijn foto’s liet zien: Evert op je erf, Evert in je schuur, Evert naast je open raam, waardoor hij zo naar binnen kan klimmen. Hiermee laat Evert zien hoe makkelijk slachtoffers het een inbreker vaak maken: “Soms hoefde ik niet eens gereedschap mee te nemen. Dat pakte ik dan gewoon uit de schuur van het slachtoffer.”

Tips van een inbreker

Naast een confronterende boodschap heeft Evert gelukkig ook praktische tips over zaken die je wel en vooral ook niet moet doen. Evert legt uit wat goed hang- en sluitwerk is, en waarom je daar precies niets aan hebt als je de deur niet consequent op slot draait. Hij laat met zijn eigen filmpjes zien hoe makkelijk het is om binnen te komen via slecht afgesloten ramen en deuren. Dankzij zijn praktische ervaring en zijn inzichten in de denkwijze van een inbreker gaan zijn tips ook veel verder dan open deuren:

“Camera’s en een alarmsysteem zijn nuttig, maar zorg wel dat ze in je meterkast op een eigen groep zitten. Je kunt duizenden euro’s uitgeven aan technologie, maar wat heb je daaraan als ik de hele boel kan kortsluiten door wat water in je buitenstopcontact te sproeien?”

Een lesje herkennen

De productie van drugs is een groot probleem in het buitengebied. Arie Coppens heeft veel ervaring met de strijd tegen drugs, en deelt die ervaring vandaag met de zaal. Hij geeft niet alleen tekst en uitleg bij de drugs zelf, maar legt ook uit hoe je de productie kunt herkennen. Zijn presentatie heeft veel raakvlakken met de artikelen die wij eerder schreven over hennepkwekerijen en drugslabs. Ter ondersteuning heeft hij bovendien diverse filmpjes van ontdekte drugslabs en invallen in de regio.

Pro-actief vertrouwen winnen

Femke van de Plas is aanwezig als vertrouwenspersoon van de ZLTO. De ZLTO komt als branchevereniging op voor de belangen van boeren. Ook bij hen staat veiligheid steeds hoger op de agenda. Vooral die bovengenoemde productie van drugs speelt daarbij een belangrijke rol. De ZLTO vind het belangrijk dat boeren weten waar ze met hun zorgen en signalen terecht kunnen. Om de meldingsbereidheid te bevorderen en inzicht te krijgen in wat er speelt in het buitengebied, stelden ze Femke aan als vertrouwenspersoon. De rol van vertrouwenspersoon gaat echter verder dan het afwachten van meldingen. Femke haalt signalen pro-actief op, niet vanachter haar bureau, maar bij boeren aan de keukentafel. Door zelf initiatief te nemen en een vertrouwde omgeving te bieden, durven boeren meer van hun zorgen te delen. 

Jouw pand als dekmantel

Bij al die hennepkwekerijen en drugslabs is vastgoed de verbindende schakel. Schuren, bedrijfspanden en woningen in het buitengebied worden misbruikt als dekmantel om bijvoorbeeld XTC of speed te produceren. Dat leidt vaak tot tienduizenden euro’s aan schade, maar ook tot bijvoorbeeld ernstige verontreiniging of een tijdelijke sluiting van het pand. Nadat makelaar Anet vertelt over haar persoonlijke ervaring – in een van de panden die zij verhuurde werd een groot drugslab aangetroffen – legt Lukas Verbiesen van de Taskforce-RIEC uit wat verhuurders en makelaars kunnen doen om criminelen uit hun panden te weren.

Een weerbare wijkagent

Uiteraard is de politie ook aanwezig. De bezoekers vertellen dat ze de tekorten bij de politie terugzien in hun omgeving. Ze nemen het wijkagent Chantal niet persoonlijk kwalijk, maar stellen haar wel kritische vragen. De wijkagent legt uit dat er achter de schermen vaak wel degelijk iets gebeurt met een melding, maar dat je daar als melder niet altijd terugkoppeling van krijgt. Ze moedigt alle deelnemers aan om meldingen te maken van verdachte situatie’s, maar moet ook erkennen dat de politie niet overal opvolging aan kan geven. Toch benadrukt ze: “Blijf melden, liever tien keer te vaak dan één keer te weinig!”

Ga naar de inhoud