We denken vaak dat vals geld een probleem van vroeger is. Naarmate digitalisering doorzet vinden er immers steeds minder contante transacties plaats. Toch zien we een opvallende toename in het gebruik van valse bankbiljetten. Waar de politie in 2021 nog 26.100 valse biljetten aantrof, waren dat er in 2022 al 38.200. Als je met geld werkt, blijft het dus belangrijk om alert te zijn op valse biljetten. In dit artikel leggen we uit waar je op kunt letten en welke hulpmiddelen er zijn.
Download de nieuwe app van De Nederlandse Bank hier voor iOS of hier voor Android. Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn voor de nieuwste informatie, tips en hulpmiddelen.
Hoe herken je vals geld?
De moderne eurobiljetten hebben diverse geavanceerde echtheidskenmerken die door een valsmunter niet zomaar na te maken zijn. Aan de linkerkant van het biljet vinden we het portretwatermerk. Aan de rechterkant van het biljet vinden we een band met daarop een verzameling van echtheidskenmerken, zoals het portretraampje en het satelliethologram. Door goed te kijken kun je de meeste valse biljetten dus al herkennen. Toch geven mensen die met grote hoeveelheden contact geld werken vaak aan dat je het voelt voordat je het ziet. Voor de biljetten wordt voelbare inkt gebruikt. De streepjes aan weerszijde van het biljet moeten dan ook duidelijk voelbaar zijn. Daarnaast voelt het gebruikte papier heel herkenbaar aan. Als er dagelijks tientallen of honderden biljetten door je handen gaan, voel je het verschil in structuur vrijwel zeker.
Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?
Naast de kenmerken die je met je eigen zintuigen waar kunt nemen, zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. We zijn allemaal bekend met de scanners: als we ze zelf nooit hebben gebruikt, hebben we een ander ze toch in ieder geval zien gebruiken op ons geld. Deze detectoren vinden we bij vrijwel elke kassa in Nederland. Mits je deze apparaatjes consequent gebruikt, hoef je jezelf niet veel zorgen te maken over valse bankbiljetten. Naast deze scanners zijn er nog diverse hulpmiddelen beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de speciale pennen/markers. Deze laten op valse biljetten een duidelijke streep achter, terwijl ze op echte biljetten geen zichtbare sporen achterlaten. Ook een UV-lamp maakt snel duidelijk of een biljet echt is. Wij adviseren om te investeren in een degelijke scanner/detector. De aanschafkosten zijn hoger dan bij een marker, maar het is een eenmalige investering.
Nieuwe app van De Nederlandsche Bank
Smartphones kunnen steeds meer. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat je smartphone valse biljetten zou kunnen herkennen. De Nederlandsche Bank heeft inmiddels een app die precies dat kan. Met deze app richt je simpelweg je camera op een bankbiljet en krijg je vervolgens te zien of het biljet echt is. De app is gratis beschikbaar voor zowel Android als iOS.
Wat gaat er mis?
We horen je denken: “Als er zoveel goede hulpmiddelen zijn, waarom gaat het dan nog steeds mis?”Het is hierbij natuurlijk wel van doorslaggevend belang dat jij en je werknemers deze controles consequent toepassen. Mensen die vals geld uitgeven doen dit in de regel weldoordacht. Ze kiezen drukke plekken en drukke momenten uit, waardoor de kans dat elk biljet wordt gecontroleerd kleiner is. Ook doen ze vooraf vaak verkennend onderzoek. Ze kijken dan in welke winkel of horecagelegenheid biljetten niet of onvoldoende worden gecontroleerd. Ziet de valsmunter jou een briefje van €50 aannemen zonder deze te controleren, dan staat hij binnenkort aan jouw kassa met zijn valse biljetten.
Wat als iemand met vals geld betaalt?
Als iemand met vals geld bij jou aan de kassa komt, zijn er een aantal dingen die je wel en niet mag doen. Allereerst is het belangrijk dat je vals geld dat je per ongeluk aanneemt niet zelf uit probeert te geven. Dat je slachtoffer bent geworden is immers geen excuus om dader te worden. In het ergste geval krijg je hiervoor bovendien een lange celstraf en een flinke boete. Als je vals geld herkent voordat je het aanneemt, is het belangrijk dat je hiervan melding maakt bij de politie. Je mag de betreffende biljetten echter niet zelf in beslag nemen. Als burgen ben je namelijk niet bevoegd om wat dan ook te onteigenen zonder tussenkomst van de politie.