Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Uithalers betrapt in hotel-container

Criminele organisaties gaan steeds verder om drugs en anders smokkelwaar uit containers te halen. Begin deze maand hield de politie zeven uithalers aan die al ruim een week verbleven op het haventerrein in Rotterdam, meldt onder andere Crimesite. De verdachten – zeven mannen van in de twintig – verstopten zich al die tijd in een speciaal ingerichte hotel-container.

Hotel-container

De betreffende container was ingericht voor langdurig verblijf. De uithalers konden er slapen, eten, drinken en zelfs hun telefoons opladen in afwachting van hun kans om een grote partij cocaine uit te halen. Door langdurig op het haventerrein te verblijven konden deze uithalers de zogenaamde “switch-methode” toepassen. De cocaine wordt daarbij verplaats van de container waarin deze is aangekomen naar een container die hoogstwaarschijnlijk niet wordt gecontroleerd. 

1,4 ton cocaine

Deze complexe operatie werd niet voor niets op touw gezet. Het ging in deze zaak niet om zomaar een paar kilo cocaine. De beoogde buit had het gewicht van een middelgrote personenauto: 1.436 kilo. Met een straatwaarde van meer dan zeven miljoen euro is het niet verwonderlijk dat criminele organisaties voor een dergelijk transport investeren in “innovatieve” uithaalmethoden. 

HARC: het belang van samenwerking

Omdat het om zoveel geld gaat, zijn criminele organisaties intens gemotiveerd. Dit uit zich in innovatieve methoden, maar ook in een toename van dreiging en geweld. Opsporingsinstanties kunnen deze criminele organisaties dan ook alleen voorblijven door inventief te zijn en strak gecoördineerd samen te werken. Deze zaak wordt daarom verder onderzocht door het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband tussen zeehavenpolitie, OM, FIOD en douane.

Ga naar de inhoud