Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Symposium geeft ondernemers wijze lessen mee

Het zal je maar gebeuren: een hack of brand die je bedrijf volledig op kop zet. Het overkwam Xander Koppelmans en Frank Hoezen. Zij en andere interessante sprekers deelden hun ervaringen en tips met ondernemers, studenten en ambtenaren tijdens het symposium Samen veilig en weerbaar ondernemen op donderdag 12 oktober. 

Lessen van de burgemeester

De aftrap voor het symposium in het Koning Willem II Stadion was voor burgemeester Theo Weterings. Hij benadrukte daarbij niet alleen het bet belang van kennisdeling, maar gaf de aanwezigen ook mee om altijd een melding te maken bij de politie. Vooral ook bij cybercriminaliteit, waar ondernemers de laatste jaren steeds vaker mee te maken krijgen.

Gehackte ondernemer 

Dat cybercriminaliteit een groot probleem is, bewees ook het verhaal van Xander Koppelmans. De ondernemer werd al in 2015 het slachtoffer van hackers. Niet alleen ging zijn bedrijf hierdoor failliet, maar ook zag hij zijn huwelijk stuklopen en kreeg hij te maken met een burn-out. De schade had volgens Koppelmans een stuk minder groot geweest als hij vooraf maatregelen had getroffen.

Foto: René Schotanus

Praktische tips

Ethisch hacker en darkwebtrendwatcher Peter Lahousse bevestigde dit verhaal en gaf net als Koppelmans een aantal waardevolle tips mee aan de aanwezigen: zorg voor sterke wachtwoorden, gebruik een wachtwoordmanager en zorg altijd voor offline back-ups. Ook de verhalen van voormalig beroepscrimineel Toon Walravens en Frank Hoezen (werkzaam bij Van Vollenhoven), het Tilburgs oliebedrijf dat in 2019 te maken kreeg met een verwoestende brand, bezorgden de aanwezigen naast stof tot nadenken ook verschillende praktische tips. 

Week van de veiligheid 

Het symposium Samen veilig en weerbaar ondernemen vond plaats tijdens de Week van de veiligheid (9-15 oktober), een week waarin op verschillende manieren werd stilgestaan bij het thema veiligheid. De organisatie van het voor ondernemers gratis symposium was in handen van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost Brabant, PVO Zeeland West-Brabant en de gemeente Tilburg, in samenwerking met Vitaal Parkmanagement Tilburg, Solaris Parkmanagement, de Veiligheidsregio, Politie en Aworkx Workwear. 

Ga naar de inhoud