Stop de diefstal van dure GPS-apparatuur

Technologische innovatie speelt in de landbouw een minstens zo grote rol als in andere sectoren. Boeren hebben daardoor steeds vaker innovatieve apparatuur op hun erf staan. Deze apparatuur blijkt erg gevoelig voor diefstal. Dat zorgt voor financiële schade, maar is ook een aanslag op de veiligheid van deze ondernemers. In dit artikel leggen we uit wat je daar tegen kunt doen, en hoe Cumela en het PVO je daarbij ondersteunen.

Ben je lid van of verzekerd via Cumela, klik dan hier om de Stop Diefstal-markeerset te bestellen. Ben je geen lid? Tegen een kleine vergoeding kun je de markeerset via deze link alsnog bestellen. De Stop Heling-app is gratis te downloaden voor iOS of Android.

Waardevolle apparatuur

Waar landbouwvoertuigen zelf ook erg waardevol zijn, zijn vooral de technische hulpmiddelen aan boord van het voertuig geliefd bij dieven. Dit geldt in het bijzonder voor de GPS-bakens en de bijbehorende schermen. Deze systemen kosten al snel duizenden euro’s. Voor duurdere, meer geavanceerde varianten loopt dit zelfs op tot boven de tienduizend euro.

Boeren gebruiken deze apparatuur voor precisielandbouw. Dankzij GPS, sensoren en andere innovatieve hulpmiddelen wordt landbouw deels geautomatiseerd, wordt ruimte optimaal benut en worden gewassen nauwlettend in de gaten gehouden. Deze apparatuur is erg kostbaar, maar verdient zichzelf ook terug. Dankzij het grote verschil in efficiëntie moeten boeren deze investering haast wel doen om de concurrentie bij te kunnen houden.

Professionele bendes

De diefstal en heling van deze apparatuur is het domein van professionele criminele organisaties. Ook in dit dossier speelt mobiel banditisme een belangrijke rol. We zien dan ook vaak dat de diefstal regionaal en in golven plaatsvindt. We zien bovendien dat hetzelfde slachtoffer soms meermaals te maken krijgt met dezelfde dieven. De criminelen weten namelijk dat het slachtoffer zijn apparatuur vrijwel onmiddellijk moet vervangen om zijn bedrijf draaiende te houden. Als er in je regio diefstallen plaatsvinden of je bent zelf al slachtoffer geweest, loop je dus een verhoogd risico. 

Stop Heling-app en Stop Diefstal-markeerset

Het is belangrijk dat je nu maatregelen neemt, ook als er in jouw regio niets aan de hand lijkt te zijn. Belangenvereniging Cumela geeft daarover op haar eigen website een aantal belangrijke tips

Naast het volgen van deze tips is het belangrijk dat je je apparatuur markeert en registreert. Hierdoor wordt heling – het doorverkopen van de gestolen apparatuur – lastiger, waardoor diefstal minder aantrekkelijk wordt. Dit doe je in een aantal stappen:

  1. Bestel de Stop Diefstal-markeerset via Cumela of via het PVO Oost-Nederland
  2. Download de Stop Heling-app voor iOS of Android.
  3. Registreer de serienummers van je apparaten in de Stop Heling-app.
  4. Markeer je apparaten met de labels in de Stop Diefstal-markeerset.
  5. Demonteer apparatuur indien mogelijk en berg deze veilig op.

Verzekerd? Let op de dekking en voorwaarden!

Met een goede verzekering dek je jezelf in tegen de schade die je ondervindt van deze diefstal. Veel ondernemers zijn immers niet in staat om een financiële tegenvaller van duizenden euro’s te incasseren. Bovendien moet de gestolen apparatuur vaak onmiddellijk worden vervangen, zodat de bedrijfsvoering door kan gaan.

Het is daarbij wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je dekking en verzekeringsvoorwaarden. Controleer daarom goed of de dure apparatuur die je aanschaft gedekt is binnen je huidige polis. Je wilt er immers zeker van zijn dat de waarde van je apparatuur wordt meegenomen in de verzekerde waarde. Daarnaast kan je verzekeraar bepaalde voorzorgsmaatregelen verplicht stellen in de polis. Tref je deze maatregelen niet, dan ben je dus niet verzekerd. Daardoor kan zelfs de continuïteit van je bedrijf in gevaar komen. Controleer zaken dus zorgvuldig en neem bij twijfel contact op met je verzekeraar of tussenpersoon.

Vermijd de confrontatie

Slachtoffers van inbraak en diefstal nemen achteraf vaak extra veiligheidsmaatregelen. Als PVO moedigen we het aan om te investeren in bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en alarmsystemen. Dit heeft twee voordelen: het werkt preventief en maakt opsporing en vervolging achteraf makkelijker. 

We zien echter ook dat veel ondernemers deze systemen plaatsen in de hoop dat ze dieven op heterdaad kunnen betrappen. Dat is goed, maar vraagt wel om zorgvuldig handelen. Je weet immers niet met wie je te maken hebt, hoe gewelddadig diegene is en of de dief eventueel gewapend is. Als je een dief op heterdaad betrapt, bel je daarom altijd 112. Volg de instructies van de politie op en zoek vooral niet zelf de confrontatie. We snappen dat je apparatuur erg waardevol is, maar dat verantwoordt niet dat je jezelf in gevaar brengt.

Naar de inhoud springen