Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Slachtoffer lijkt dader: praktijkvoorbeeld bij de rechtbank

Diverse media waaronder het Brabants Dagblad berichtten deze week over een fenomeen waar wij al eerder voor waarschuwden: een slachtoffer dat dankzij identiteitsfraude de dader lijkt te zijn. Het slachtoffer wordt niet verdacht van de fraude, maar moest zich deze week wel verantwoorden voor de rechtbank. Na ongemerkt in de rol van katvanger te belanden, werd vervolgens met een bankrekening op naam van “haar” bedrijf hulpvraagfraude gepleegd. 

Een realistisch scenario

In deze zaak komen diverse gevaren waar wij eerder voor waarschuwden samen: katvangers, identiteitsfraude en hulpvraagfraude. Zoals we eerder waarschuwden wordt het ene misdrijf gepleegd om het volgende misdrijf mogelijk te maken. Daarbij wordt het eerste slachtoffer er als het ware ingeluisd, waardoor zij nu de dader lijkt. De echte dader is een bekende van de politie, maar mede dankzij zijn sluwe strategie is de zaak tegen hem inmiddels geseponeerd. Deze zaak laat zien dat een dergelijk scenario – al klinkt het als iets uit een thriller – wel degelijk een reëel  gevaar vormt. Dit gebeurt niet alleen in boeken of films, maar ook in jouw directe omgeving!

Hoe word je katvanger?

Waar met name kwetsbare mensen in geldnood soms moedwillig katvanger worden, is dit slachtoffer in een smerige truc getrapt. Deze vrouw dacht een bedrijf te starten met een vriend die ze al twee jaar kende. Samen gingen ze naar de Kamer van Koophandel om het bedrijf in te schrijven en naar de bank om een zakelijke rekening te openen. In plaats van speelgoed te verhandelen zoals de vriend haar voor had gehouden, leek het bedrijf echter niks te doen. Van de vriend hoorde de vrouw al snel niks meer. 

Dochterfraude, een gemene variatie op hulpvraagfraude 

Er gebeurde echter wel degelijk iets met de bankrekening die de vrouw op naam van “haar” bedrijf had geopend. De vriend maakte zich – vermoedelijk, de zaak werd immers geseponeerd – schuldig aan hulpvraagfraude. Bij deze vorm van fraude doet de fraudeur zich voor als een bekende in nood. Slachtoffers denken een bekende te helpen door even wat geld over te maken, maar komen bedrogen uit. In dit geval deed de fraudeur zich steeds voor als de dochter van het slachtoffer. Als je denkt dat je dochter in nood is, help je immers zonder al te veel vragen te stellen. 

Blijf alert!

Zowel de officier van justitie als de politierechter merkten in deze zaak op dat deze vorm van fraude steeds vaker voorkomt. Het is dan ook belangrijk om jezelf weerbaar te maken tegen hulpvraagfraude, maar ook om te voorkomen dat je onbedoeld katvanger wordt. In deze zaak werd de betreffende vrouw vrijgesproken van zowel de fraude als het bijbehorende witwassen, maar de politierechter benoemt terecht dat zij door het oog van de naald is gekropen.

Ga naar de inhoud