Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Red Flags: herken criminele inmenging

Het is een nachtmerrie voor elke ondernemer: criminelen die misbruik maken van jouw bedrijf. In tegenstelling tot veel nachtmerries is criminele inmenging helaas een reële angst. Dat kan zich op uiteenlopende manieren uiten, van het kapen van jouw transportstromen voor een drugstransport tot het gebruiken van jouw huurauto als vluchtauto. In het project “Red Flags bij criminele inmenging” werd onderzoek gedaan naar de signalen die dit misbruik vroegtijdig blootleggen. Daaruit kwamen handige hulpmiddelen en checklists voort waar je als ondernemer meteen mee aan de slag kunt.

Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste tools en hulpmiddelen voor ondernemers. Klik hier voor het complete onderzoeksrapport “Red Flags bij criminele inmenging”.

Samenwerkende kennisinstellingen

Voor het project Red Flags sloeg het lectoraat Ondermijning van Avans Hogescholen de handen ineen met het lectoraat Management van Cultuurverandering van de Hogeschool van Amsterdam en het lectoraat Risicomanagement & Gedrag van de Hogeschool van Rotterdam. Daarnaast werkten de onderzoekers samen met tientallen ondernemers, drie gemeenten en verschillende ondernemersverenigingen. Deze bundeling van kennis en expertise maakt de hulpmiddelen die uit Red Flags voortkomen bijzonder waardevol. Bovendien toont het aan dat de samenwerking in de strijd tegen ondermijning steeds sterker wordt.

Wat is criminele inmenging?

In de onderstaande video legt Jimmy Maan – onderzoeker en criminoloog bij Avans Hogeschool – uit wat we verstaan onder criminele inmenging. Hij beschrijft het probleem daarbij aan de hand van voorbeelden zoals we die in de praktijk tegenkomen.

Signalenlijst Criminele Inmenging

Naast diverse hulpmiddelen voor specifieke sectoren leverde het onderzoek een signalenlijst op die relevant is voor iedereen die criminele inmenging tegen wil gaan. Daarbij wordt ingezoomd op drie aspecten: signalen rondom klanten, signalen in en om het eigen bedrijf en signalen bij bedrijven in de buurt. Als ondernemer is het belangrijk om zelf van deze signalen op de hoogte te zijn, maar doe je er ook goed aan om je personeel hierover voor te lichten.

Factsheets per sector

Bij één criminele keten zijn vaak bedrijven uit diverse sectoren betrokken. Ook als ze deel uitmaken van dezelfde criminele keten, kunnen de verschijningsvormen en signalen per sector flink afwijken. Om risico’s concreet, relevant en herkenbaar te maken, stelden de onderzoekers voor diverse sectoren elk hun eigen factsheet op. In deze factsheets worden bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek op laagdrempelige wijze verder gebracht. Als ondernemer mag je deze factsheets kosteloos inzetten in je bedrijf, bijvoorbeeld om je medewerkers voor te lichten.

Checklists criminele inmenging

Naast deze factsheets stelden de onderzoekers voor een drietal sectoren een uitgebreide checklist op. Met deze checklists kunnen ondernemers hun eigen bedrijf scannen op zogenaamde Red Flags, signalen van criminele inmenging. Dit biedt concreet handelingsperspectief, zodat ondernemers bij een slecht onderbuikgevoel terug kunnen vallen op onderbouwde signalen en criteria.

Scan je bedrijventerrein

Bedrijventerreinen zijn er in alle soorten en maten: gloednieuw of verouderd, sterk georganiseerd of gedomineerd door anonimiteit, met één type bedrijven of juist heel divers. Hoe vatbaar een bedrijventerrein is voor criminele inmenging is dan ook afhankelijk van diverse factoren. Om de risico’s per bedrijventerrein in kaart te brengen, ontwikkelden de onderzoekers een scan waarbij de ondernemers op een het terrein vragen beantwoorden over hun eigen omgeving. Het Platform Veilig Ondernemen kan ondersteuning bieden bij het uitvoeren van deze scan. Neem hiervoor contact op met de PVO-manager.

Stimuleer verbindingen op bedrijventerreinen

Verenig jezelf en werk samen, dat is een van de aanbevelingen die uit dit onderzoek naar voren komen. Het gaat dan over samenwerking tussen ondernemers, maar ook over korte lijntjes met overheidsinstanties. Als Platform Veilig Ondernemen onderschrijven we deze aanbeveling van harte. Daarom zetten we ons actief in om de samenwerking op bedrijventerreinen aan te jagen. Ook in winkelgebieden zien we veel kansen om ondermijning middels samenwerking aan te pakken. Door zich te verenigen weten ondernemers niet alleen elkaar te vinden, maar wordt het ook makkelijker om samen te werken met gemeente, politie en andere stakeholders. 

Publiek-private samenwerking noodzakelijk

De onderzoekers onderschrijven dat er meer publiek-private samenwerking nodig is om georganiseerde misdaad en ondermijning een halt toe te roepen. Het spreekt voor zich dat wij ons hier als PVO Brabant-Zeeland voor inzetten, daartoe zijn we op aarde. De huidige aanpak werpt haar vruchten af, maar er blijven nog teveel vruchten over voor criminelen. De onderzoekers benoemen terecht dat zelfs de grote drugsvangsten die we regelmatig in het nieuws zien geen effect hebben op de straatprijs van een gram cocaine. Als we écht willen dat misdaad in Nederland niet loont, moeten we ons daar gezamenlijk voor inspannen; ondernemers, overheid en onderwijs. Niet afschuiven, maar aanpakken!

Ga naar de inhoud