Red Flags bij criminele inmenging nu digitaal beschikbaar
Vanaf vandaag is de vernieuwde, digitale versie van het project “Red Flags bij criminele inmenging” beschikbaar. Deze vernieuwde versie maakt het voor onze onderzoekspartners nog makkelijker om waardevolle informatie te verzamelen over ondermijning in sectoren en op bedrijventerreinen. Daar hebben ze jou als ondernemer bij nodig.
Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste tools en hulpmiddelen voor ondernemers. Klik hier voor het complete onderzoeksrapport “Red Flags bij criminele inmenging”.
Criminele inmenging, wat betekent dat?
Criminelen misbruiken de structuren en processen van bonafide bedrijven om hun criminele activiteiten mogelijk te maken. Ze corrumperen werknemers, bemachtigen vertrouwelijke informatie en krijgen op die manier controle over bedrijven. Daardoor krijgt de onderwereld voet aan de grond in sectoren en op bedrijventerreinen. Onder- en bovenwereld raken met elkaar vermengd, waardoor de onderwereld terrein wint en bovenwereld vervuild raakt.
In de onderstaande video legt Jimmy Maan – onderzoeker en criminoloog bij Avans Hogeschool – uit wat we verstaan onder criminele inmenging. Hij beschrijft het probleem daarbij aan de hand van voorbeelden zoals we die in de praktijk tegenkomen.
Criminele inmenging herkennen
Het project Red Flags bij criminele inmenging vorm sinds vorig jaar een belangrijk instrument om ondermijning te herkennen en signaleren. In de signalenlijst vind je signalen waarvan in het verleden is bewezen dat ze kunnen duiden op criminele inmenging. De sector-specifieke factsheets en checklists bieden ondernemers belangrijke informatie over de veiligheid in en om hun bedrijf.
Die informatie is waardevol voor ondernemers zelf, maar ook voor onderzoekers. Ondernemers raken bekend met de signalen van criminele inmenging en krijgen zicht op de situatie in hun eigen bedrijf en omgeving. Onderzoekers kunnen met deze gegevens nieuwe kennis genereren over criminele inmenging. Ze brengen niet alleen de situatie in kaart, maar ontdekken op deze manier ook nieuwe trends en signalen.
Sterk fundament van kennis
Onder het project Red Flags bij criminele inmenging ligt een sterk fundament van kennis en expertise. Het project kwam tot stand uit een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Rotterdam en onze eigen kennispartner Avans Hogeschool. Voor de factsheets en vragenlijsten werkten de onderzoekers samen met tientallen ondernemers, drie gemeenten en verschillende ondernemersverenigingen.
Hoe kun jij bijdragen?
Onze kennispartners gaan de komende maanden hun best doen om waardevolle informatie op te halen bij ondernemers. Behalve je kennis en inzichten te delen, krijg je door de vragenlijst in te vullen beter zicht op de veiligheidssituatie in en om jouw bedrijf. Je vertelt namelijk niet alleen welke signalen je ziet, maar leert tegelijk ook op welke signalen je kunt letten. Word je uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek, dan hopen we dat je de vragenlijst zorgvuldig invult. Zo verbreed je je eigen kennis, en zorg je dat wij jou in de toekomst nog beter kunnen ondersteunen.
Wat kan ik nu al doen?
Wil je niet afwachten totdat je wordt uitgenodigd voor een onderzoek? Dat hoeft niet! De factsheets en checklists van Red Flags bij criminele inmenging zijn voor iedereen beschikbaar. Hier kun je nu al per sector zien welke vormen van criminele inmenging je kunt verwachten en waar je ze aan herkent.
Factsheets per sector
Bij één criminele keten zijn vaak bedrijven uit diverse sectoren betrokken. Ook als ze deel uitmaken van dezelfde criminele keten, kunnen de verschijningsvormen en signalen per sector flink afwijken. Om risico’s concreet, relevant en herkenbaar te maken, stelden de onderzoekers voor diverse sectoren elk hun eigen factsheet op. In deze factsheets worden bevindingen en aanbevelingen uit het onderzoek op laagdrempelige wijze verder gebracht. Als ondernemer mag je deze factsheets kosteloos inzetten in je bedrijf, bijvoorbeeld om je medewerkers voor te lichten.
- Factsheet Schade
- Factsheet Vastgoed
- Factsheet Transport en Groothandels
- Factsheet Productie
- Factsheet Automotive
- Factsheet Beveiliging
Checklists criminele inmenging
Naast deze factsheets stelden de onderzoekers voor een drietal sectoren een uitgebreide checklist op. Met deze checklists kunnen ondernemers hun eigen bedrijf scannen op zogenaamde Red Flags, signalen van criminele inmenging. Dit biedt concreet handelingsperspectief, zodat ondernemers bij een slecht onderbuikgevoel terug kunnen vallen op onderbouwde signalen en criteria.