Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Politie: nieuwe dienst voor persoonsbeveiliging

Het is een pijnlijk aspect van ondermijning: politici, ondernemers en journalisten worden met bedreigingen onder druk gezet. Na de moorden op onder andere Derk Wierum en Peter R. de Vries werd duidelijk dat deze mensen beter moeten worden beschermd tegen criminelen. De politie gaat daarom een nieuwe dienst oprichten, die zich enkel bezighoudt met de beveiliging van bedreigde personen. 

Meer prioriteit op persoonsbeveiliging

Grofweg honderd mensen krijgen in Nederland zware persoonsbeveiliging, omdat zij ernstig worden bedreigd. Tot op heden was persoonsbeveiliging voor de politie slechts een neventaak. Met de introductie van deze nieuwe dienst komt daar echter verandering in. Voor de ergste gevallen is er reeds een speciale dienst: de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Dit is de dienst die verantwoordelijk is voor de beveiliging van politici als Geert Wilders en journalisten als John van den Heuvel. Deze dienst wordt echter alleen ingezet wanneer bedreigingen een gevaar vormen voor de rechtsstaat. De nieuw te vormen dienst moet ook soelaas bieden wanneer bedreigingen ernstig zijn voor de persoon, maar geen weerslag hebben op de rechtsstaat. Momenteel worden deze slachtoffers beveiligd door agenten uit basisteams, rechercheteams of BOA’s.

Enorm wervingstraject

Ondanks het onmiskenbare gevoel van urgentie duurt het nog een poos voordat deze nieuwe dienst operationeel kan zijn. De beschikbaarheid van personeel is daarbij de grote beperkende factor. De politie moet namelijk honderden nieuwe mensen werven en opleiden voor deze taak. Momenteel worden er zo’n 450 politieagenten ingezet voor persoonsbeveiliging. Omdat deze agenten veelal uit de reguliere basisteams komen, zorgt dit voor gaten in de roosters en extra werkdruk voor collega’s. De politie schat in dat er minimaal 200 nieuwe werknemers moeten worden geworven voordat deze nieuwe dienst volwaardig vorm kan krijgen.

Ga naar de inhoud