Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Pas op voor criminele investeerders in de horeca!

Waarom is de horeca interessant voor criminelen?

Het RIEC-LIEC is een campagne begonnen om horecaondernemers te waarschuwen voor ‘oplossingen’ die worden geboden door criminelen. Zo zijn criminelen altijd op zoek naar geschikte locaties om hun activiteiten te kunnen faciliteren. Met name horecabedrijven zijn uiterst interessant. De grote contante geldstromen die in de horeca gebruikelijk zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen. Daarnaast kunnen de locaties worden gebruikt voor de opslag en handel in drugs, illegaal gokken of als ontmoetingsplaats. We zien dan ook dat criminelen maar al te graag investeren in de horeca. Zo kopen of huren zij panden om deze zelf te exploiteren, maar bieden zij ook oplossingen aan ondernemers in de vorm van een lening. Zo’n ‘reddingsplan’, vaak met snel contant geld, lijkt (in tijden van corona) interessant. Als ondernemer loop je echter een groot risico als er vervolgens illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden. Wees dus alert!

Het risico

Bedenk goed aan wie jij als horecaondernemer je pand verhuurt, je bedrijf verkoopt of van wie je geld aanneemt. Wanneer er illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden of wanneer je deze faciliteert, kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten. Dit kan betekenen dat je strafrechtelijk wordt vervolgd, maar ook dat je pand wordt gesloten of vergunningen worden ingetrokken. Daarnaast weten we dat criminelen niet terugdeinzen voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd; je kunt maar één keer nee zeggen!

Hoe herken je criminele investeerders?

 • Er wordt een ‘oplossing’ geboden in de vorm een contante lening of giften. Op deze manier kan geld worden witgewassen. 
 • Het is onduidelijk waarom iemand een oplossing biedt, je bedrijf wilt overkopen of je pand wilt huren. Je loopt het risico dat het pand wordt gebruikt voor productie van drugs, opslag van illegale handelswaar, illegale onderhuur of witwassen.
 • Je wordt gedwongen of overgehaald om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, de omzet fictief te verhogen of mensen op ‘papier’ in dienst te nemen.
 • De investeerder vraagt een extreme hoge rente of gebruikt bedreigingen en geweld om de schuld te innen.
 • De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.

Maak jezelf weerbaar

Maak jezelf weerbaar

 • Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs het aanbod resoluut af.
 • Ga nooit mee met verzoeken om een foutieve administratie te voeren.
 • Bekijk ook de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’ van de MOTUS voor tips bij het veilig verhuren van uw pand.
 • Werk altijd met contracten, accepteer geen contante betalingen en lees goed de kleine lettertjes. Weet waar je voor tekent. 
 • Weet met wie je in zee gaat. Ook bij een bedrijfsovername. Ga in gesprek met de koper, vraag om een originele legitimatie en bedrijfsgegevens, google de kopende partij en doe een check bij de Kamer van Koophandel.

De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor jou mogelijk is. Voor een overzicht van de steunmaatregelen kijk je hier.

Doe melding!

Vertrouw je het niet? Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

 • Noteer kentekens, namen of telefoonnummers en onthoud bij een fysiek bezoek hoe de mensen eruitzien.
 • Vraag rond bij horecazaken in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Overleg met de wijkagent.
Ga naar de inhoud