Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Ook het voorbereiden van een hennepkwekerij is strafbaar, maar hoe herken je het?

Jaarlijks wordt er in Nederlandse coffeeshops voor grofweg 550 miljoen euro aan cannabis verkocht. Waar de hasj vaak wordt gesmokkeld uit het buitenland, wordt de wiet meestal hier in Nederland gekweekt. Dit gebeurt in woonhuizen, bedrijfspanden of zelfs in ondergrondse containers. De signalen worden – ondanks diverse overheidscampagnes – vaak nog onvoldoende herkend. Een veelgehoord probleem is dat veel van deze spullen ook een legale toepassing hebben. In dit artikel leggen we uit hoe de benodigdheden voor een hennepkwekerij verschillen van wat een normale burger in zijn tuin zou gebruiken.

Dit artikel is een beknopt voorproefje op de module “Herken Hennepkweek”, onderdeel van de e-learning die het PVO Brabant-Zeeland momenteel ontwikkelt om crimineel misbruik van vastgoed te voorkomen en vroegtijdig te signaleren. Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Voorbereiding ook strafbaar

Sinds 2019 is ook het treffen van voorbereidingshandelingen voor het kweken van cannabis strafbaar gesteld in de Opiumwet. In de praktijk betekent dit dat je geen goederen voorhanden mag hebben waarvan het aannemelijk is dat ze bestemd zijn voor het kweken van cannabis. Ook het Damoclesbeleid is hierop aangepast. Als deze goederen worden aangetroffen in een pand, kan de gemeente overgaan tot een tijdelijke sluiting. Dat betekent echter niet dat iedere bloempot of elk flesje plantenvoeding ineens verdacht is. Hieronder beschrijven we signalen die vrijwel altijd duiden op (voorbereidingen voor) een hennepkwekerij en zonder meer een melding verantwoorden.

Verdachte hoeveelheden

Ieder tuincentrum verkoopt plantenvoeding, daar is niets verdachts aan. Plantenvoeding wordt pas verdacht zodra het om onverklaarbaar grote hoeveelheden gaat. Als je zelf groene vingers hebt, weet je hoe lang een flesje plantenvoeding meegaat; met een bescheiden flesje doe je al snel de hele zomer. De aanwezigheid van plantenvoeding wordt dan ook pas een signaal zodra het om grote hoeveelheden gaat. Een jerrycan van 5 liter is al aanleiding om alert te zijn. Zie je meerdere van deze jerrycans, dan is dit op zichzelf voldoende signaal om een melding te verantwoorden. Hetzelfde geldt voor bloempotten en zakken potgrond: eentje is nooit verdacht, tientallen zijn altijd verdacht. Stel jezelf steeds de vraag: “Heb je dit nodig voor normaal gebruik?” Is het antwoord nee, dan hoor je een melding te maken.

Geen gewone lampen

Ook de lampen die een hennepkweker gebruikt zijn erg herkenbaar, mits je weet waar je op moet letten. Voor de productie van cannabis worden twee soorten lampen gebruikt. Van oudsher gebruiken kwekers gasdruklampen. Deze lampen zijn meestal 600 of 1000 watt, hebben een grotere fitting dan een normale lamp en hebben een balast – een speciaal apparaat – nodig om te werken. Deze balasten zijn ofwel duur, ofwel brandgevaarlijk. Omdat hennepkwekers zelden veel geld investeren in veiligheid, kiezen ze in de regel voor goedkope, brandgevaarlijke balasten. Ook de lichtopbrengst van een gasdruklamp is erg herkenbaar. Waar de lamp aan je plafond zo’n 500 tot 1000 lumen levert, kan een gasdruklamp meer dan 120.000 lumen leveren. Vergeleken met een zonnebank heeft dit licht een minder blauwe, meer oranje gloed. Zie je feller licht dan je ooit van een normale lamp hebt zien komen, dan is dit voldoende signaal om een melding te maken.

Zie je dit type lampen – groot, langwerpig en met een grotere fitting dan normaal – dan moét je echt een melding maken.

Ook bij kwekers steeds meer LED-lampen

Net als consumenten gebruiken ook hennepkwekers steeds vaker LED-lampen. In plaats van grote gasdruklampen, zie je dan een paneel met honderden kleine lampjes. Deze lampen verbruiken minder energie en veroorzaken bovendien minder warmte. Dat laatste is voor een hennepkweker belangrijk, omdat warmte er vaak toe leidt dat autoriteiten een kwekerij op het spoor komen. Ondanks de (veel) hogere energiekosten gebruiken veel kwekers echter nog steeds de ouderwetse gasdruklampen. Omdat er meestal sprake is van elektriciteitsdiefstal, zijn de energiekosten voor de kweker niet zo relevant.

Ook bij het zien van deze lampen dien je zonder aarzeling een melding te maken.

Koolstoffilters en buisventilatoren

Het afzuigen van de “vieze” lucht is een belangrijk onderdeel van een hennepkwekerij. Verse lucht is belangrijk voor de planten, maar ook om de temperatuur onder controle te houden. Vaak wordt alle lucht in een kweekruimte meerdere keren per uur ververst. Hennepkwekers gebruiken daarvoor grote buisventilatoren die honderden kubieke meters lucht per uur afvoeren. De aanwezigheid van grote buisventilatoren – dus niet het formaat dat je gebruikt om je toilet te ontluchten – is dan ook zeker een signaal. Een nog duidelijker signaal is de aanwezigheid van koolstoffilters. Deze filters worden aangesloten op de ventilator en filteren de geurdeeltjes uit de afgevoerde lucht. Zonder een koolstoffilter zou elke hennepkwekerij vrijwel onmiddellijk worden ontdekt. De geur is immers herkenbaar, penetrant en van ver te ruiken. Als je een koolstoffilter ziet, is dat zonder meer aanleiding om een melding te maken.

Maak altijd melding zodra je dit type koolstoffilter ziet. De kans is erg klein dat dit ergens anders voor wordt gebruikt dan een hennepkwekerij.
Ga naar de inhoud