Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Ondernemers en overheid vormen gezamenlijk front tegen criminaliteit

Het bedrijfsleven en de overheid gaan meer dan ooit samenwerken in de strijd tegen criminaliteit en ondermijning. Dat was deze week de boodschap tijdens de kick-off van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) in Brabant en Zeeland. Op bedrijventerrein Vossenberg in Tilburg kwamen ondernemers samen met experts van politie en justitie. Samen met burgemeesters Theo Weterings (Tilburg) en Harald Bergmann (Middelburg) gaven ze het startschot voor deze nieuwe samenwerking.

Samenwerken om criminelen voor te blijven

Tijdens de bijeenkomst – die alleen toegankelijk was voor genodigden – werd een voorproefje gegeven van de verregaande samenwerking die het PVO in de komende periode op gaat zetten. Ondernemers kregen de gelegenheid om hun wensen en verwachtingen te delen met de experts die zich dagelijks bezighouden met criminaliteit en ondermijning. Door zoveel kennis en ervaring samen te brengen, wil het PVO criminelen consequent een stapje voorblijven. Al snel bleek dat er zowel bij de overheid als bij de ondernemers veel draagvlak is voor verregaande samenwerking. Op het podium gingen burgemeester Weterings van Tilburg en Ellen Kroese – directeur van ondernemersvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland – in gesprek met het publiek. Kroese vertegenwoordigt met haar vereniging zo’n 3.000 bedrijven in Brabant en Zeeland. Ze onderschrijft het belang van samenwerking op veiligheidsvraagstukken volledig: “Dit onderwerp komt bij onze leden steeds hoger op de agenda te staan. Ondernemers willen een bijdrage leveren, maar hebben daar wel ondersteuning bij nodig. Het PVO kan daar de structuur voor bieden.” Behalve ondersteuning van de overheid is het volgens Kroese ook belangrijk dat ondernemers elkaar helpen: “Ondernemers doen vaak al veel om de veiligheid in hun bedrijf te vergroten. Die kennis en ervaringen moeten ze laagdrempelig kunnen delen. Op die manier zorg je dat weerbaarheid zich verspreidt als een olievlek.”

Burgemeesters Weterings en Bergmann spraken al meer dan een jaar geleden hun steun uit voor deze nieuwe vorm van samenwerken. Ze zagen het PVO in de tussentijd uitgroeien van een wens van ondernemers tot een nieuw samenwerkingsverband. Ook de provincies en het Rijk leveren een belangrijke bijdrage aan de samenwerking. Namens het provinciebestuur laat gedeputeerde Smeulders weten dat het PVO een mooie stap is naar een veiliger en weerbaarder Brabant. Het ministerie van Justitie & Veiligheid ziet de veiligheid van ondernemers als een topprioriteit en ondersteunt het PVO zowel financieel als inhoudelijk. Door op al deze niveau’s betrokkenheid te tonen, laten de overheden zien dat het PVO hét platform wordt voor de veiligheidsbelangen van ondernemers.

Daders en slachtoffers

Ook de inhoudelijke presentaties maakten indruk op het publiek. Xander Koppelmans was decennia lang succesvol in de communicatiesector. Op het podium vertelde hij hoe cybercrime zowel zijn bedrijf als zijn privé-leven verwoestte. Door zijn pijnlijke verhaal te delen, liet hij alle aanwezigen voelen hoe belangrijk dit onderwerp is. Toon Walravens legde uit hoe hij – in een vorig leven waar hij zich zichtbaar voor schaamt – kwetsbare medewerkers gebruikte om bedrijven van binnenuit te corrumperen. In dat menselijke aspect zit volgens Walravens zowel de kwetsbaarheid als de oplossing. Door de strategie die hij toen gebruikte bloot te leggen, zorgt hij dat ondernemers hun mensen en daarmee hun bedrijf hiertegen kunnen beschermen.

Ga naar de inhoud