Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Ondermijnende trucker gaat 2,5 jaar de cel in

Een 58-jarige vrachtwagenchauffeur uit Boxtel is deze week veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Hij werd in juli vorig jaar betrapt met ruim een miljoen euro aan onverklaarbare contanten in zijn vrachtwagen. De man kwam op de radar van de politie omdat hij zich bezighield met de internationale handel in (soft)drugs.

Transport-ondermijner

Om zijn misdrijven mogelijk te maken maakte deze dader op meerdere manieren misbruik van legitieme goederenstromen. Naast zijn vrachtwagen te misbruiken voor zijn witwasoperatie, misbruikte hij legitieme koeriersdiensten voor drugssmokkel. Deze zaak toont dan ook aan dat ondermijning in de transportsector geen grootschalige operatie hoeft te zijn. Deze dader was in zijn eentje in staat om de structuren van anderszins bonafide bedrijven te misbruiken voor zijn criminele doeleinden.

Misbruik van koeriersdiensten

Toen de woning van deze dader werd doorzocht, bleek dat hij postpakketjes met cannabis klaar had liggen voor verzending via een reguliere koeriersdienst. Eerder had hij al geprobeerd om op deze manier 800 gram cannabis naar Italië te verzenden. Het versturen van verboden middelen met de reguliere post is al zo oud als het verbieden van middelen. Het darkweb en de bijbehorende clandestiene marktplaatsen hebben hier echter een nieuwe impuls aan gegeven. 

Verstopt tussen de post

Via deze marktplaatsen komen transacties tot stand tussen kopers en verkopers die vaak niet eens in hetzelfde land wonen. Drugs worden vervolgens luchtdicht verstopt in een regulier pakket. Soms wordt hiervoor oude elektronica uit elkaar geschroefd om de drugs in te verbergen. Daarnaast zien we steeds vaker dat er een plastic behuizing omheen wordt “geprint”. Door een 3D-printer te gebruiken, kan de crimineel zijn drugs verstoppen in een object dat er voor het blote oog niet uitziet alsof je er iets in kunt verstoppen. 

Ga naar de inhoud