Selecteer hiernaast een gebied en een type

Branche/situatie

Kies categorie...

Criminaliteitsprobleem

Kies categorie...
10 dec 2021 • 2 minuten lezenmin.
Algemeen

Meldingsbereidheid: Je bent een held als je meldt!

Help criminelen te ontmaskeren

Je kunt zelf zaken herkennen die kunnen duiden op criminele activiteiten. Bijvoorbeeld een boeren schuur waar zich steeds meer louche types ophouden, omdat er een drugslab gevestigd zit. Ook in een winkelstraat waar de recessie behoorlijk heeft huisgehouden – waardoor verschillende ondernemers hun deuren moesten sluiten – kun je verdachte situaties zien. Denk aan ongure winkeltjes waar zelden klanten komen, maar die toch blijven bestaan. Hier kan geld wit worden gewassen. Ook binnen je bedrijf kun je signalen herkennen. Let goed op wie je klanten zijn. Hebben ze bijvoorbeeld een website of zijn ze wel bereikbaar? Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is dit waarschijnlijk ook zo!

In de strijd tegen ondermijning heeft de overheid ondernemers en buurtbewoners hard nodig. Ieder van ons komt dagelijks in aanraking met signalen, maar herkennen we ze ook? Maken we er melding van, of laten we het gebeuren? Door op te letten en signalen door te geven kan belangrijke informatie worden achterhaald. Gebruik je gezond verstand en wees alert. 

Hoe kan ik melden?

Melden kan bij de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844. Een anonieme melding maak je via Meld Misdaad Anoniem, online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Dit is een onafhankelijk meldpunt en dus géén politie. Hier kun je volledig anoniem signalen delen. Terugmelding over wat er met je melding is gedaan is vanwege de anonimiteit niet mogelijk. Hou daarom het nieuws goed in de gaten.

Jij kent de dader maar de dader kent jou ook?

Je hebt informatie over ernstige criminaliteit, maar er kunnen redenen zijn waarom je niet naar de politie kunt of durft. Een lastig dilemma. Dan kun je terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.). De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Het team van medewerkers heeft maar één doel: jouw anonimiteit beschermen. Dit is voor M. zelfs belangrijker dan het oplossen van een onderzoek. Alleen als jouw anonimiteit gewaarborgd kan worden, stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Zij kunnen hiermee niet zomaar ergens binnenvallen of iemand aanhouden. Een anonieme melding moet eerst worden getoetst. Kloppen de gegevens in de melding en is er meer over een verdachte of adres bekend? Nader onderzoek kan nieuwe feiten opleveren. Pas als die feiten de anonieme melding onderbouwen dan kunnen de opsporingspartners overgaan tot actie en kan de M.-tip:

• worden toegevoegd aan een onderzoek

• aanleiding zijn tot het opstarten van een nieuw onderzoek

• aanleiding zijn voor het heropenen van een oude zaak

Een M.-melding is hiermee een puzzelstuk in een groter geheel en wordt onderdeel van de gebruikelijke onderzoeken van bijvoorbeeld de politie. M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Je kunt 24/7 online melden in een beveiligde omgeving.

Waar draagt je melding aan bij?

Je melding kan ervoor zorgen dat er een onderzoek start maar ook een laatste stukje informatie in een lopend onderzoek zijn. Elk jaar volgen er meer dan 1500 aanhoudingen naar aanleiding van anonieme meldingen. Naast aanhoudingen volgen er bijvoorbeeld ook sluitingen van panden, controles bij malafide bedrijven of inbeslagnames van verboden goederen zoals drugs of grondstoffen hiervoor. Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, of een drugslab in een woonwijk of op een bedrijventerrein ontploft, zeggen buurtbewoners soms dat ze al langer dachten dat daar iets niet klopte. Ben je bewust van de risico’s die je loopt door niets te doen met dit onderbuikgevoel en kom in actie!