Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Lange celstraffen voor criminele ketelbouwers

Metaalbewerkers die de productie van synthetische drugs mogelijk maken, een concreter voorbeeld van ondermijning vind je bijna niet. Het leek voor deze lassers en ketelbouwers een slimme manier om extra te verdienen: je doet wat je altijd al doet, maar dan in opdracht van criminelen. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt verdwijnen ze nu echter voor jaren in de cel, en moeten ze bovendien tienduizenden euro’s aan boetes betalen.

Apparatuur voor drugsproductie

Voor de productie van bijvoorbeeld MDMA – de grondstof in XTC-pillen – en amfetamine heb je als crimineel specifieke apparatuur nodig. Zolang je kleinschalig aan het klungelen bent, lukt het wel met bij elkaar geraapte middelen. De doorgewinterde beroepscrimineel die dat niveau is ontstegen heeft echter behoefte aan professionele apparatuur. Dat is een probleem, want een deel van deze apparatuur kan hij niet zomaar kopen. Als hij er via de gebruikelijke wegen al aan kan komen, valt het bovendien erg op.

Lassen als misdrijf

Om dit te ondervangen, vielen criminelen de afgelopen jaren terug op een netwerk van criminele metaalbewerkers. Deze lassers en ketelbouwers maakten op bestelling precies de apparatuur die criminelen nodig hadden voor hun drugslab. Dat is uiteraard strafbaar: ze speelden immers moedwillig een ondersteunende rol in een criminele organisatie. In september 2020 gebeurde het onvermijdelijke: bij een grote inval in woningen en bedrijfspanden in Tilburg, Den Bosch, Rotterdam, Den Haag, en Nootdorp werden zes mensen aangehouden.

Geplukt en opgesloten

Waar deze metaalbewerkers eerst goed verdienden met hun werk, krijgen ze nu te maken met de keerzijde. Het Openbaar Ministerie oordeelde dat onvoorwaardelijke celstraffen gezien de ernst van de zaak onvermijdelijk waren. Daarnaast worden er torenhoge boetes geeist. Tegen de veronderstelde kartrekker van dit criminele verbond werd 13 jaar cel en een geldboete van €80.000 geeist. De Tilburger die het uitvoerende werk deed hoorde bijna acht jaar cel en een geldboete van €50.000 euro tegen zich eisen. Bovendien zien we hier dat ook de mensen die triviale hand- en spandiensten verrichten voor een criminele organisatie hard worden aangepakt. Zelfs de chauffeur hoorde vierenhalf jaar cel en een geldboete van €30.000 tegen zich eisen.

Ga naar de inhoud