Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

KVO’s in beeld: van nieuwe starters tot een zesde ster

We legden al eerder uit wat het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is. Het is een bewezen instrument en krijgt nu dankzij de ondersteuning die wij als PVO kunnen bieden een sterke boost. Vandaag gaan we de reis die ondernemers doorlopen in het KVO-traject in beeld brengen aan de hand van twee groepen. Een groep ondernemers in Breda overweegt om te beginnen met het KVO-traject en krijgt daar voorlichting over. Een groep ondernemers in Terneuzen voert het Keurmerk Veilig Ondernemen al zo lang dat ze nu als een van de eersten in Nederland in aanmerking komen voor een zesde ster. 

Breda: hier begint het

Op een koude donderdagochtend in januari rijden we – na het ijs van onze ramen te hebben gekrabd – al vroeg naar Breda. Om 8:00 stromen de eerste ondernemers binnen voor een kick-off sessie die ze moet informeren en enthousiasmeren over het KVO-B traject, het Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen. Het KVO-B maakt al op veel bedrijventerreinen het verschil. Vandaag willen we ondernemers in Breda laten zien wat het voor hen kan betekenen. De partners die de bijeenkomst organiseren weten hoeveel het KVO-traject kan bijdragen aan de veiligheid van ondernemers. Ze hebben deze bijeenkomst dan ook zorgvuldig voorbereid, in de hoop dat ondernemers massaal aanhaken. 

Een drukke ontbijtsessie

Bij binnenkomst in de zaal in het Van der Valk hotel is het in één oogopslag duidelijk: alle stakeholders hebben geleverd. Alle betrokken partijen hebben hun schouders onder deze bijeenkomst gezet, daarom zit de zaal ondanks het vroege tijdstip vol met ondernemers. Het PVO, de gemeente en lokale ondernemersverenigingen als LCHM hebben deze ondernemers samengebracht om te praten over het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Het blijft echter niet bij praten. Deze bijeenkomst dient als startschot voor een aantal nieuwe KVO-trajecten. Als de ondernemers enthousiast zijn, dan kunnen ze daar na de bijeenkomst meteen gevolg aan geven. 

Onafhankelijke begeleiding

Nadat de ondernemers de gelegenheid hebben gekregen om een broodje te eten en een kopje koffie te drinken begint Ted Strik – projectleider Bedrijventerreinen voor het PVO Brabant-Zeeland – aan zijn presentatie. Tijdens zijn presentatie beschrijft Ted het traject zoals wij dat eerder beschreven. “Het is belangrijk dat ondernemers vooraf weten wat het KVO-B inhoudt en wat wij als PVO daarin voor ze kunnen betekenen. Wij staan als onafhankelijk procesbegeleider tussen de partijen. Het is ons doel om de samenwerking in goede banen te leiden en te zorgen dat alle stakeholders hun taken na kunnen komen.” 

Een betrokken gemeente

Namens de gemeente Breda heeft Karin van den Eijnde alles gedaan om de kick-off bijeenkomst tot een succes te maken. Naast de KVO-B trajecten is ze betrokken bij diverse initiatieven in de strijd tegen (georganiseerde) misdaad en ondermijning. De gemeente tilt zwaar aan de veiligheid op bedrijventerreinen en weet dat samenwerking daarbij van doorslaggevend belang is:“Als gemeente willen we een (faciliterende) partner zijn voor ondernemers. We willen niet alleen zenden, maar juist samen met de ondernemers werken aan een veilig bedrijventerrein. Het KVO-traject biedt daarbij de houvast om die samenwerking in goede banen te leiden.”

Positief kritisch

De eerste reacties zijn positief, ook de ondernemers zien het nut en de noodzaak van samenwerking. Ondernemers zijn echter geen ja-knikkers, succesvolle ondernemers al helemaal niet. Het is dan ook niet raar dat de ondernemers kritische vragen stellen. Hoeveel tijd en geld gaat dit kosten? Wie grijpt er in als de samenwerking stuk dreigt te lopen? Is dit niet gewoon een taak van de overheid? Ted en Karin weten de vragen goed te beantwoorden; duidelijk, maar met het juist gevoel voor nuance. 

De overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid en openbare orde, maar in de praktijk hebben we iedereen daarbij nodig. Als we weerstand willen bieden aan de macht van de onderwereld, moet iedereen zijn of haar rol pakken. Veiligheid is geen taak, maar een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Zorgen over kosten en procesbegeleiding neemt Ted in één adem weg: Het PVO gaat het proces begeleiden, dat doen ze in Breda bovendien kosteloos. 

Verzekerd van succes

Ook Fred Roodenburg – die namens verzekeraar Interpolis komt vertellen over het KVO-traject – help ondernemers over de streep. Als verzekeraar baseert Interpolis haar premies en beslissingen op concrete, feitelijke data. Interpolis heeft dankzij die data een hoop kennis in huis. Uit die data blijkt dat het Keurmerk Veilig Ondernemen een concreet verschil maakt voor de veiligheid op een bedrijventerrein. 

Dat verschil is zelfs zo groot dat Interpolis klanten die met hun bedrijventerrein het keurmerk behalen een flinke korting biedt, oplopend tot 15%. Ondernemers die samen het Keurmerk Veilig Ondernemen behalen kosten de verzekeraar aantoonbaar minder, dus betalen ze ook minder. Dat zijn precies de harde, onderbouwde feiten waar je als ondernemer warm van wordt. 

Terneuzen: zo moet het!

Wat deed jij in 2008? Balkenende was premier, je mocht nog roken in de horeca en Peter R. de Vries had net Joran van der Sloot ontmaskerd. Sindsdien is er een hoop veranderd. Wat al die tijd hetzelfde bleef was de betrokkenheid van ondernemers in Terneuzen bij de veiligheid op hun bedrijventerreinen. Al vijftien jaar lang werken ze onafgebroken samen – onderling en met andere stakeholders – aan het Keurmerk Veilig Ondernemen. Daarom mochten ze onlangs al de zesde ster in ontvangst nemen. Ze bewijzen daarmee dat het KVO kan leiden tot een stabiele, duurzame samenwerking.

Ervaringen van de koplopers

Zo’n zesde ster is geen kwestie van tijd. Het is een prestatie waar alle betrokken partijen een serieuze inspanning voor moeten leveren. We vroegen Jaco Stoffels, voorzitter van de lokale ondernemersvereniging TZW, naar de winst van vijftien jaar KVO en zijn tips voor ondernemers die nog aan het begin van het traject staan: 

“Door de KVO-certificering is de band tussen gemeente, politie, brandweer en de ondernemers afgelopen jaren veel intensiever geworden. Men weet elkaar veel sneller te vinden als het gaat om veiligheid, onveilige situaties, calamiteiten en een schone (werk)omgeving. Als ondernemersvereniging investeren we tijd en energie om ondernemers betrokken te krijgen en houden bij het KVO-traject. Het is belangrijk dat ondernemers op een lokaal niveau verenigd zijn. Dat helpt in de strijd tegen ondermijning, maar ook bij bijvoorbeeld verduurzaming en de energietransitie.”

De winst: twee nieuwe KVO-trajecten in Breda

Nu de bijeenkomst in Breda is bezonken, wordt duidelijk wat de winst is. Ondernemers op de bedrijventerreinen Hazeldonk en Steenakker zijn inmiddels definitief aangehaakt op het KVO-B. In de komende maanden worden ze door het PVO begeleidt in het proces dat we hier eerder beschreven. Op de overige bedrijventerreinen zijn nog geen definitieve knopen doorgehakt, maar verkent men eerst nog samen de mogelijkheden. 

Ga naar de inhoud