Selecteer hiernaast een gebied en een type

Branche/situatie

Kies categorie...

Criminaliteitsprobleem

Kies categorie...
18 feb 2022 • 3 minuten lezenmin.
Algemeen

Jachthavens: laat je vaarplezier niet ondermijnen

Bij een jachthaven denken we snel aan luxe en welvaart. Ondanks het feit dat jachthavens vaak een heerlijke plek zijn om te recreëren, heeft dit beeld enige nuance nodig. De problematiek die we op jachthavens tegenkomen lijkt misschien nog wel het meeste op de problematiek zoals we die ook zien op campings. Illegale bewoning, opslag van verboden goederen, diefstal en algehele verpaupering vormen ook hier een risico.

Wil je de ondersteunende app “Regelgeving in Jachthavens” downloaden? Dat kan zowel voor Android als iOS. Wil je een veiligheidsscan uit laten voeren in je jachthaven? Kijk op deze website van onze partners van het CCV.

Wat is er mis met dat imago van luxe en welvaart?

Een jacht klinkt heel luxe, maar vertoont meer gelijkenissen met een caravan dan je in eerste instantie misschien denkt. Net als een caravan doet een jacht dienst als een mobiel vakantiehuisje. Ook hier heb je binnenruimte waar je criminele activiteiten kunt ontplooien en verhullen. Het imago van welvaart is ook niet altijd op zijn plaats: net als bij caravans kun je voor weinig geld een wat minder luxe exemplaar op de kop tikken. Zolang we bij jachthavens automatisch denken aan luxe en rijkdom, houden we een blinde vlek voor de misstanden die er op de loer liggen. Jachthavens horen inderdaad mooie locaties te zijn voor waterrecreatie, maar kunnen ook wel degelijk vervallen tot een drijvend “Fort Oranje”. Dat moeten we erkennen als we het willen voorkomen. 

Waarom houden criminelen zo van boten?

Klaas Bruinsma was niet voor niets zo gek op zijn boot de Neeltje Jacoba. Voor criminelen hebben jachten en jachthavens een groot voordeel: op het water is minder controle en handhaving dan op het land. Zo kun je makkelijk verboden goederen vervoeren en jezelf verstoppen voor opsporingsdiensten. Controle is vrijwel onmogelijk, omdat een bootje in de zee nog moeilijker te vinden is dan een naald in een hooiberg. Bovendien heeft de politie op het water minder mensen en middelen tot haar beschikking dan op het land. Daarom is het extra belangrijk om in de jachthavens zorgvuldig te controleren.

Ook zijn aan het water gelegen terreinen lastiger te beveiligen. Zelfs terreinen die via het land goed zijn afgesloten met een hek of een slagboom zijn via het water vaak alsnog makkelijk te betreden. Dit zorgt voor toegang zonder controle, voor criminelen een droom die uitkomt. Daarnaast zijn jachten vaak niet herleidbaar naar de eigenaar; kentekens of registratie zijn vaak niet verplicht. Bovendien kun je op jachthavens vaak overnachten zonder je gegevens achter te laten. Waar de gemeente hotels en campings verplicht om een nachtregister bij te houden, worden jachthavens ook hier vaak vergeten.

Verborgen vermogen

Er zijn weinig dingen waar je een ton of meer aan uit kunt geven zonder dat dit naar jou te herleiden is. Wanneer je als crimineel een groot huis of een dure auto koopt, moet je kunnen verklaren hoe je dat kunt betalen. Dat je eigenaar bent van een mooi bootje hoeft echter niemand te weten. Een boot hoef je enkel te registreren als deze aan bepaalde criteria voldoet, bijvoorbeeld met betrekking tot de afmetingen en de snelheid. Door te spelen met deze randvoorwaarden kun je een boot vinden die tonnen waard is maar niet binnen de registratieplicht valt. Dit exemplaar ter waarde van €790.000 kun je bijvoorbeeld aanschaffen zonder registratie of vaarbewijs. Als eigenaar van een jachthaven kun je dit ondervangen door de registratie van deze jachten – die vanuit de wet vrijwillig is – verplicht te stellen in je huisregels. Daarmee maak je jouw haven weerbaar tegen ondermijning en help je voorkomen dat misdaad loont.

Hoe weer je criminelen uit je jachthaven?

Als eigenaar van een jachthaven wil je natuurlijk die luxe recreatiegelegenheid zijn, niet de drijvende tegenhanger van Fort Oranje. Hier kun je voor zorgen door een aantal relatief simpele maatregelen te treffen. Zoals we hierboven al benoemden heb je het volste recht om de registratie van boten verplicht te stellen in je huisregels. Als een boot niet geregistreerd is, mag je deze weigeren. Je mag ook een legitimatieplicht opnemen in je huisregels. Omdat criminelen graag anoniem blijven, zullen ze jachthavens waar een legitimatieplicht geldt vaak voorbij varen. Daarnaast maakt camerabewaking veel verschil. Zelfs dummycamera’s – camera’s die er echt uitzien, maar niet echt werken – schrikken criminelen vaak al af. Lees voor je camera’s ophangt wel even ons artikel over de regels en richtlijnen die je daarbij moet volgen.

Hoe helpen wij om je jachthaven veilig te houden?

Als exploitant van een jachthaven sta je er gelukkig niet alleen voor. Vanuit de overheid zijn er diverse tools en hulpmiddelen beschikbaar om je te ondersteunen. Wil je weten aan welke regels je jezelf als exploitant van een jachthaven moet houden, of juist op welke regels je terug kunt vallen? De gratis app die onze partners hiervoor ontwikkelden biedt een duidelijk overzicht. Je kunt hem downloaden voor zowel Android als iOS.

Voor exploitanten die echt werk willen maken van de veiligheid van hun jachthaven biedt het CCV een speciale veiligheidsscan. Tijdens deze scan wordt de veiligheidssituatie van de haven en de omgeving in kaart gebracht en krijgt de exploitant waardevolle adviezen. Daarnaast wordt bekeken met welke maatregelen de veiligheidssituatie kan worden verbeterd. Kijk voor meer informatie over deze veiligheidsscan en andere maatregelen van het CCV op deze pagina.