Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Inbrekers, maak het ze niet te makkelijk

Bijna 40% van alle bedrijven krijgt weleens te maken met een inbraak. Voor bijna 10% van bedrijven is inbraak zelfs iets dat jaarlijks of vaker voorkomt. De schade kan daarbij flink oplopen. Behalve derving van de weggenomen goederen, krijg je als ondernemer te maken met braakschade en de verstoring van het bedrijfsproces. Wat gestolen is kan immers niet uit worden geleverd aan de klant. Daardoor kan zelfs de continuïteit van het bedrijf in gevaar komen. Ook het verlies van belangrijke bedrijfsdocumenten levert veel problemen op, die bovendien erg tijdrovend kunnen zijn om op te lossen. Deze documenten kunnen later ook nog eens worden gebruikt om fraude mee te plegen. Na dagen bezig te zijn om alles te regelen, heb je zo alsnog geen gemoedsrust.

Hoe groot is het inbraakrisico voor jouw bedrijf?

Het in kaart brengen van de risico’s is een belangrijke eerste stap. Hiervoor is gelukkig een beproefd instrument beschikbaar, waarvan het gebruik zowel door ons als door verzekeraars wordt geadviseerd: de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI). Klik hier om meteen toegang te krijgen tot dit handige instrument. Door eenvoudig de risicoklasse van jouw bedrijfspand te berekenen, weet je meteen welke maatregelen je moet treffen. Hierbij kijk je onder andere naar de aantrekkelijkheid en de waarde van de goederen die in jouw bedrijfspand liggen. Voor gedetailleerde informatie over de VRKI kun je terecht op deze pagina van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Welke typen maatregelen kan ik treffen?

Als het gaat om wat je kunt doen om een inbraak te voorkomen, maken we onderscheid tussen drie typen maatregelen. Het eerste type maatregelen zijn de organisatorische maatregelen. Dit komt er kortweg op neer dat je binnen je bedrijf afspraken maakt en protocollen opstelt om te zorgen dat jij en je werknemers consequent veilig handelen. Ben bijvoorbeeld zorgvuldig in hoe je je bedrijfspand aan het eind van de dag afsluit en bouw protocollen in om te zorgen dat hier geen fouten bij worden gemaakt. Het tweede type maatregelen zijn de bouwkundige maatregelen. Denk dan bijvoorbeeld aan sloten, veiligheidsdeuren of veiligheidsglas. Het derde type maatregelen betreft de elektronische maatregelen. Voor sommige bedrijven is het verstandig om een alarminstallatie aan te leggen of beveiligingscamera’s op te hangen. Dit is vaak een flinke investering, maar ondervangt ook een groot – en in potentie erg duur – risico. Welke maatregelen voor jou belangrijk zijn is afhankelijk van je VRKI-risicoklasse.

Wie kan me helpen met inbraakpreventie?

Inbraakpreventie wordt al snel een technisch verhaal. Waarom is het ene cilinderslot veilig en het andere niet? Welk type veiligheidsglas is stevig genoeg om inbrekers buiten te houden? Wat kan en mag er allemaal met beveiligingscamera’s? Daarom kiezen veel ondernemers ervoor om hun inbraakbeveiliging uit te besteden aan een professioneel bedrijf. Juist waar het om je beveiliging gaat, is het belangrijk om hiervoor samen te werken met een betrouwbare partner. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) heeft daarom samen met experts een overzicht opgesteld van BORG-gecertificeerde beveiligingsbedrijven. Het BORG-certificaat garandeert dat je als ondernemer te maken hebt met een betrouwbaar en vakbekwaam bedrijf.

Ga naar de inhoud