Hoofdstuk 2: Gevolgen voor de samenleving

In dit hoofdstuk zoomen we uit en bekijken we de gevolgen die het misbruik van jouw pand heeft voor de samenleving. We bespreken wat drugsgebruik doet met de gebruiker, met zijn geliefden en de mensen in zijn directe omgeving. We leggen uit waarom ook drugsgebruikers die niet (zichtbaar) ontsporen een bedreiging vormen voor de samenleving. Tot slot gaan we in op de toenemende macht van criminele organisaties en de manier waarop die onze democratische rechtsorde ondermijnt. 

Een onveilige omgeving

Zoals we in het vorige hoofdstuk uitlegden, gaat het nogal eens mis in drugslabs en hennepkwekerijen. Die branden en explosies veroorzaken niet alleen veel schade aan jouw pand, ze hebben ook een impact op de omgeving. Omliggende panden worden beschadigd, het veiligheidsgevoel in de buurt daalt en het vestigingsklimaat loopt achteruit. Op deze manier kan een bedrijventerrein, winkelstraat of ander gebied ernstig worden beschadigd. Het kost een hoop tijd, geld en energie om de neerwaardse spiraal die daardoor ontstaat te doorbreken.

Ontspoorde gebruikers

Ook zonder incidenten tijdens de productie brengen drugs onze samenleving veel schade toe. Naast de honderden mensen die jaarlijks overlijden door drugsgebruik, worden de levens van duizenden mensen verwoest. Gebruikers kampen vaak met verslaving en problemen met hun geestelijke en fysieke gezondheid. Dat kan ertoe leiden dat ze niet meer mee kunnen doen aan onze samenleving. 

Ze worden voor hun levensonderhoud afhankelijk van hulpverleners en crisisopvang. Bovendien hebben verslaafden vaak geen stabiel inkomen, maar wel een dure verslaving om te onderhouden. Daardoor kunnen ze een gevaar worden voor zichzelf en anderen. Ze bouwen schulden op bij familie en vrienden, of stelen om hun verslaving te bekostigen. In dit stadium is er van zelfbeschikking geen sprake meer; de gebruiker wordt geleefd door zijn of haar verslaving.

“Normale” drugsgebruikers

Niet iedere gebruiker wordt uiteindelijk een ontspoorde verslaafde. Er zijn mensen die jarenlang drugs kunnen gebruiken zonder (zichtbaar) te ontsporen. Juist deze groep vormt echter een gevaar voor onze samenleving. Er is natuurlijk het praktische gevaar: mensen onder invloed zijn versuft of juist roekeloos en veroorzaken daardoor ongelukken, met schade en letsel tot gevolg. 

Er is ook een meer sinister gevaar op de achtergrond: drugsgebruikers zijn een brug naar de onderwereld. Iedere gebruiker van harddrugs heeft per definitie criminele contacten. Juist wanneer drugsgebruikers wel normaal blijven functioneren, zijn ze aantrekkelijk voor deze criminele contacten. In ruil voor geld of drugs krijgen criminelen via een verslaafde medewerker toegang tot gevoelige bedrijfsprocessen. Blijkt omkoping niet effectief, dan heeft de crimineel altijd nog afpersing, chantage, bedreiging en geweld in zijn gereedschapskist. Op deze manier zorgt drugsgebruik voor criminele inmenging in bedrijven en organisaties. 

Nederland als narco-staat

Naast de veiligheid van mensen en bedrijven komt bovendien de democratische rechtsorde in het geding. Gezamenlijk geven gebruikers elk jaar miljarden euro’s uit aan drugs. Dat geld komt grotendeels in handen van criminele organisaties. De macht die criminele organisaties met deze miljarden uit kunnen oefenen heeft een ontwrichtende werking op onze samenleving. Dit noemen we ondermijning. In het ergste geval worden criminele organisaties machtiger dan de democratisch gekozen overheid. Op dat moment sterft de democratische rechtsstaat en wordt een narco-staat geboren.

We kunnen naar diverse landen wijzen waar het in dit opzicht slechter gaat dan bij ons. Toch stellen deskundigen dat Nederland wel degelijk het risico loopt om te vervallen tot een narco-staat. De bedragen liegen er ook niet om: er gaat naar schatting zo’n 6,7 miljard euro om in de Nederlandse onderwereld. Dat is meer dan de totale begroting van de Nederlandse politie of de begrotingen van de vijf grootste gemeenten in Noord-Brabant samen. 

Narco-globalisme als nieuwe wereldorde

Gelukkig werken we steeds beter samen om de georganiseerde misdaad een halt toe te roepen. Dat doen we hier in Nederland, maar ook op Europees niveau en wereldwijd. Helaas weten ook criminele organisaties elkaar steeds beter te vinden. De samenwerking tussen verschillende criminele organisatie in diverse landen is inmiddels zo sterk dat experts spreken van een superkartel. De verschillende “maffia’s” bestrijden elkaar niet langer, maar hebben de handen ineengeslagen in hun strijd tegen de democratische rechtsorde.

Dit zagen we de afgelopen jaren toen leden van diverse criminele organisaties in onder andere Dubai werden gearresteerd voor hun deelname aan dit superkartel. Naast de beruchte Nederlandse cocaïne-maffia maakten onder andere Colombianen, Italianen, Ieren en Albanezen deel uit van dit internationale superkartel. Als we dit soort criminele samenwerkingsverbanden ook maar enige weerstand willen bieden, hebben we de hele samenleving nodig. Daarom is het zo belangrijk dat ook jij als vastgoedondernemer je verantwoordelijkheden nakomt.

Naar de inhoud springen