Hoofdstuk 1: Misbruik van zakelijk vastgoed

Welkom bij de e-learning Veilig Verhuren, onderdeel van de VZV-methode. In deze e-learning ontdek je hoe je crimineel misbruik van jouw pand herkent, waarom dat zo belangrijk is en wat de gevolgen zijn als je hier onvoldoende aandacht voor hebt. Om gebruik te kunnen maken van de Veilig Zakelijk Verhuren-app, moet je laten zien dat je beschikt over een stukje belangrijke basiskennis. Ook voor vastgoedondernemers die geen gebruik maken van de app bevat deze e-learning echter belangrijke informatie en adviezen.

Vastgoed en de criminele keten

Wat het daglicht niet kan verdragen, vindt achter gesloten deuren plaats. Vastgoed is dan ook een doorslaggevende schakel in de keten van (georganiseerde) misdaad en ondermijning. Als Platform Veilig Ondernemen willen we deze schakel breken. Op die manier maken we het voor criminelen een stuk lastiger om hun misdrijven te plegen. Zonder vastgoed zijn er immers geen XTC-laboratoria, geen hennepkwekerijen en geen plekken om wapens, drugs en andere verboden goederen op te slaan. 

Ondersteuning voor vastgoedondernemers

Omdat vastgoed zo’n belangrijke schakel is in de criminele keten, richt ook de aanpak van de overheid zich sterk op deze sector. Door de jaren heen hebben vastgoedondernemers dan ook verregaande verantwoordelijkheden toebedeeld gekregen. In de praktijk zien we dat ook welwillende, bonafide vastgoedondernemers moeite hebben om deze verantwoordelijkheden na te komen. Ondernemers zijn soms onvoldoende bekend met de hun verantwoordelijkheid, de taken die daaruit voortkomen en hoe ze daar in de praktijk invulling aan moeten geven. Naast het crimineel misbruik van vastgoed an sich, is dat het voornaamste probleem waar de VZV-methode zich op richt.

Een eenduidige methode: Veilig Zakelijk Verhuren (VZV)

In de afgelopen jaren zijn al de nodige inspanningen geleverd om vastgoedondernemers te ondersteunen in hun taken en verantwoordelijkheden. Naast informatie over de kenmerken en signalen van crimineel misbruik, zijn er instrumenten ontwikkeld die de vastgoedondernemer in de praktijk toe kan passen. In de VZV-methode brengen we de belangrijkste kennis en hulpmiddelen samen en voorzien we deze van technische ondersteuning middels de Veilig Zakelijk Verhuren-app. Dit leidt tot een eenduidige methode die je als vastgoedondernemer stap voor stap kunt doorlopen. Hiermee voorkom je crimineel misbruik van jouw panden. Als het onverhoopt toch misgaat, kun je aantonen dat jij als verhuurder hebt gedaan wat je kon om criminele activiteiten te voorkomen.

Naar de inhoud springen