Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Hoe je oplichters ontmaskert met reverse image search

Datingfraude, nep-advertenties en volledige bedrijven die door een fraudeur uit de duim worden gezogen, met reverse image search prik je er zo doorheen. In dit artikel leggen we uit wat het is, hoe je het gebruikt en waarom het zo’n waardevol instrument is in de strijd tegen fraude en oplichting.

Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn voor de nieuwste informatie, tips en hulpmiddelen. Denk je slachtoffer te zijn of dreig je slachtoffer te worden van fraude of oplichting, ga dan naar de Fraudehelpdesk.

Wat is reverse image search?

Reverse image search lijkt nog het meest op een zoekmachine. In plaats van steekwoorden in te voeren en het internet af te speuren naar websites met die steekwoorden, zoek je met reverse image search naar een afbeelding die je al hebt. Op deze manier ontdek je of dezelfde – of een vrijwel identieke – afbeelding vaker voorkomt op het internet. Hiervoor zijn speciale platformen als TinEye en DupliChecker, maar ook met Google kun je op deze manier naar afbeeldingen zoeken.

Wat is het nut van reverse image search?

Met reverse image search kun je heel gemakkelijk controleren of een afbeelding origineel is. Dit is nuttig, want in veel gevallen duidt het gebruik van een internet-afbeelding op fraude of oplichting. Hieronder illustreren we dit aan de hand van een paar voorbeelden:

Fraude met de verhuur van vastgoed

In tijden van woningschaarste zien we helaas veel fraudeurs die misbruik maken van de wanhoop van woningzoekenden. Ze bieden vastgoedobjecten aan voor de verhuur, om op die manier inschrijf- en servicekosten te incasseren voor een woning waar ze helemaal geen beschikking over hebben. Vaak plukken ze hiervoor foto’s van een website als Funda. Ook bij de verhuur van vakantiewoningen zien we deze fraude. Meestal wordt dan een flink deel van de huursom vooruit betaald. Deze fraude is extra gemeen, omdat slachtoffers vaak al honderden of zelfs duizenden kilometers hebben gereisd naar het vakantieadres voordat ze er achterkomen dat ze zijn opgelicht. Ze zijn dan niet alleen een hoop geld kwijt, maar staan met hun gezin in het buitenland zonder onderdak. 

In deze royale Zwitserse cottage kun je met je hele gezin comfortabel vakantie vieren. Als je nu een aanbetaling doet van slechts €300, ben je 1000 kilometer van huis voordat je ontdekt dat je bent opgelicht. Als je echter reverse image search gebruikt, zie je het onmiddellijk.

Draai het om: zoek naar jouw objecten

Als makelaar, verhuurder of verkoper van vastgoed raden we je aan om afbeeldingen van jouw objecten op dezelfde manier te controleren. Ga je jouw huis of bedrijfspand verhuren of verkopen en heb je daartoe foto’s op het internet geplaatst? Controleer dan regelmatig of diezelfde foto’s niet ook ergens anders verschijnen. Zo voorkom je niet alleen dat een ander slachtoffer wordt, maar voorkom je ook dat slachtoffers straks bij jou aan de deur staan. Het is immers jouw pand dat ze denken te hebben gehuurd en waar ze vaak al flink voor hebben betaald.

Niet-bestaande bedrijven

Fraudeurs verschuilen zich graag achter bedrijven, die vaak alleen op papier bestaan. Dit doen ze bijvoorbeeld om goederen te verduisteren of faillissementsfraude te plegen. Om deze bedrijven de schijn van legitimiteit te geven, gebruiken ze graag nep-afbeeldingen. Deze afbeeldingen plaatsen ze op hun eigen website of bijvoorbeeld LinkedIn, om zo de indruk te wekken dat het om een echt bedrijf gaat. Als je een foto ziet van een CEO en een aantal personeelsleden die hard aan het werk zijn, kan het toch niet nep zijn? Wel dus!

Een nieuwe klant heeft zojuist een flinke bestelling bij je geplaatst. Omdat je een verstandige ondernemer bent, controleer je eerst de website van het bedrijf. Daar zie je deze foto. Als je de moeite neemt om het te controleren met reverse image search, zie je echter ook meteen dat deze foto niet authentiek is. Dit is meer dan een signaal, het is bewijs dat iemand jou probeert te besodemieteren. Maak dan ook onmiddellijk melding bij de politie.

Nep-advertenties

Je vindt op internet een advertentie voor iets waar je al lang naar op zoek bent, tegen een gunstige prijs. Met de verkoper kom je overeen dat jij het geld overmaakt en hij het product opstuurt. Dat eerste gebeurt, maar het tweede niet. Ondanks de inspanningen van verkoopsites als Marktplaats, komen nep-advertenties nog regelmatig voor. Vaak hebben deze fraudeurs niet de beschikking over de goederen die ze zeggen te verkopen. Bovendien bevat een echte foto allerhande meta-data waardoor de fraudeur tegen de lamp kan lopen. Vaak zul je bij dergelijke advertenties dus foto’s zien die afkomstig zijn van het internet. Met het blote oog herken je dit niet, maar met reverse image search is het een koud kunstje om hier doorheen te prikken. 

Deze tas van Louis Vuitton is zeldzaam en waardevol. De vraagprijs van €800 is bovendien erg schappelijk vergeleken met de nieuwprijs. Deze foto is echter niet gemaakt door de verkoper, maar door fotograaf Jeramey Lende voor shutterstock.com. Als je geld overmaakt, krijg je dus sowieso geen tas. Controleer advertenties met reverse image search om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude. Doe dit vóórdat je vertelt waar de verkoper het naartoe mag sturen. Je wilt immers niet dat de oplichter weet waar jij woont.

Datingfraude

Van alle vormen van fraude is datingfraude toch wel degene die je met reverse image search het makkelijkste doorprikt. Toch lukt het fraudeurs om wanhopige liefdeszoekers jaarlijks miljoenen afhandig te maken. Datingfraude wordt vaak gezien als een triviale vorm van fraude, omdat we onterecht denken dat het alleen om geld gaat. Het risico op criminele inmenging is juist bij deze vorm van fraude echter groot. Datingfraude is namelijk een vorm van fraude waarmee de fraudeur verregaande controle krijgt over het slachtoffer. Voor je geliefde doe je immers alles… 

Sinds een paar weken ben je in contact met deze mooie jonge vrouw. Terwijl jullie nachtenlang met elkaar aan het praten waren, heb je niet alleen een innige band met haar opgebouwd. Je hebt haar ook veel persoonlijke informatie gegeven, over jezelf, je bedrijf, je motivaties en je kwetsbaarheden. Je hebt oprechte gevoelens voor haar, maar zij is een Canadees model die er überhaupt geen benul van heeft dat jij bestaat. Degene met wie je praat weet nu echter verdomd goed wie jij bent en hoe hij misbruik van jou kan maken.

Doe geen zaken, maar doe aangifte of maak een melding

Maar wat moet je dan doen als je ontdekt dat iemand een foto van het internet gebruikt om jou te besodemieteren? Heel simpel: je maakt altijd melding bij de politie. Het zou een understatement zijn om het gebruik van een dergelijke afbeelding een signaal te noemen. Wanneer men afbeeldingen op deze misleidende manier gebruikt, is dat concreet bewijs dat er iets mis is. In bepaalde gevallen is dit op zichzelf voldoende bewijs om iemand te veroordelen voor (poging tot) oplichting, maar dat oordeel is altijd aan de rechter. Om de rechter de kans te geven om dit oordeel te vellen, moet je echter aangifte doen. Daarnaast doe je er goed aan om een melding te maken bij de fraudehelpdesk. Jij bent er dan misschien niet ingetrapt, maar je mag ook andere potentiële slachtoffers niet aan hun lot overlaten. 

Wie trapt daar nou in?!

Als je deze afbeeldingen ziet, denk je misschien: “Wie trapt daar nou in?!” Het antwoord is duizenden mensen per jaar. Waarschijnlijk denk je ook: “Een ander trapt daar misschien in, maar op mij zou dat nooit werken.” Het is logisch dat je dat denkt. In de sociale wetenschappen noemen we dit het “third person effect”. Mensen denken vrijwel altijd dat een ander vatbaarder is voor manipulatie dan zijzelf. Dit is echter een gevaarlijke misvatting. Denken dat het jou niet overkomt maakt je alleen maar kwetsbaarder.

Ga naar de inhoud