Hoe handel jij bij een bedrijfsoverval?

Straatroof, een woningoverval of een overval op een winkel of kroeg. Iedere ondernemer kan ermee te maken krijgen. Het PVO biedt ondernemers en gemeenten de ‘Aanpak overvallen’, die concrete handvatten biedt om overvallen lokaal en regionaal aan te pakken.

Type overvallen

De detailhandel, horeca en transportsector zijn de belangrijkste doelwitten van bedrijfsovervallen. Er zijn verschillende werkwijzen te onderscheiden:

  • Hit en run overvallen
    Overvallers stormen gewelddadig (schreeuwend en zwaaiend met wapens) binnen. Medewerkers en klanten worden bedreigd en men dwingt medewerkers de kassa-inhoud af te geven.
  • Klantgedrag overvallen
    Overvallers komen als klant binnen (niet vermomd), wachten een geschikt moment af en dwingen medewerkers met geweld (of het dreigen met geweld) de kassa-inhoud te overhandigen.
  • Openingsovervallen
    Overvallers maken gebruik van de aanwezigheid van medewerkers in winkels en horeca op momenten dat er nog geen openstelling voor het publiek is. Door zich voor te doen als leverancier, of mee te liften met een medewerker die de zaak opent, maakt hij zich meester van de situatie. De overvaller bereidt een dergelijke overval meestal voor. De overval is gericht op de inhoud van de kluis. De overvaller dwingt de medewerker deze te openen en het geld af te geven.
  • Sluitingsovervallen
    Overvallers komen als klant of dringen de zaak binnen op het moment dat deze voor het publiek gesloten wordt.

Hoe werken we samen tegen overvallers?

Bedrijfsovervallen worden op landelijk, regionaal en lokaal niveau aangepakt. Organisaties zoals het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel, Koninklijke Horeca Nederland, Kamer van Koophandel en andere brancheorganisaties bieden advies op maat voor hun leden. 

  • De branches waar veel overvallen voorkomen, hebben zich verenigd in het Afstemmingsplatform Overvallen (APO). Het doel van dit platform is om het aantal overvallen op het bedrijfsleven te beheersen en mogelijk terug te dringen.
  • Landelijk wordt er door politie en Transport Logistiek Nederland extra ingezet op de aanpak van overvallen op de transportsector. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) is er al een speciale Officier voor Transportcriminaliteit aangesteld.
  • De Platforms Veilig Ondernemen ondersteunen ondernemers bij de aanpak van overvallen, zo wordt gerichte informatie, trainingen en diensten aangeboden.
  • Lokaal spelen samenwerkingsverbanden Veilig Ondernemen (zoals het KVO) een belangrijke rol bij de succesvolle aanpak van overvallen. Gemeenten en politie hebben ondernemers nodig voor preventie. Ondernemers hebben op hun beurt de gemeente en politie nodig voor opsporing en persoonsgerichte aanpak van overvallers. De gemeente heeft de regie in de lokale aanpak van (bedrijfs)overvallen.

Preventie en opsporing

Het CCV heeft Track & Trace ingezet om het aantal overvallen op en diefstallen uit winkels terug te dringen. Kostbare producten worden voorzien van een apparaat dat de locatie bijhoudt. Wordt zo’n product meegenomen bij een overval of diefstal, dan wordt direct de politie ingeschakeld. Op de deur van de winkel hangt een sticker met ‘Onze artikelen zijn beveiligd met een elektronisch volgsysteem’. Het CCV werkt samen met winkelketen Primera en de Federatie Goud en Zilver.

360CCV App

Het CCV ontwikkelde bewustwordingsvideo’s met behulp van 360 graden techniek. Op die manier waant de doelgroep zich in levensechte situaties. De video’s zijn gemaakt voor onder andere winkel- en horecapersoneel, senioren en jongeren. De video’s zijn onder meer gericht op preventie van overvallen, winkeldiefstallen en babbeltrucs. De films bootsen een gevaarlijke situatie zo natuurlijk mogelijk na, zoals bijvoorbeeld een overval in de film hieronder. Alle 360 graden video’s staan in de 360CCV app. De app is te vinden als ‘360CCV’ in de app store en play store.

Slachtofferhulp

Eigenaren, werknemers, getuigen en andere betrokkenen kunnen na een bedrijfsoverval bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor hulp bij schade, juridisch advies of een luisterend oor. De hulp is gratis.

Naar de inhoud springen