Eigenaars, maar ook de overheid en werkgevers moeten meer doen om de grootscheepse diefstal van elektrische fietsen te beteugelen. Het probleem loopt uit de hand, de politie is niet in staat om de enorme bulk aan zaken op te lossen en verzekeraars hebben geen bodemloze emmer met geld. Bovendien vloeien er op deze manier jaarlijks tientallen miljoenen euro’s naar criminele organisaties.
Raadpleeg het Centrum Fietsendiefstal voor meer informatie over de aanpak van (georganiseerde) fietsendiefstal. Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn voor het laatste nieuws en de beste hulpmiddelen.
Opmars van de elektrische fiets
De elektrische fiets heeft het Nederlandse straatbeeld in een razendsnel tempo veroverd. De overheid wil mensen graag verleiden om de auto te laten staan. Daarom kun je zo’n elektrische fiets vaak onder erg gunstige voorwaarden aanschaffen. Ook werkgevers stimuleren het gebruik van (elektrische) fietsen steeds meer. Ze zijn begaan met het milieu, maar snappen ook dat ruimte te schaars en kostbaar is voor al die enorme parkeerplaatsen. Bovendien wordt het dankzij de stijgende brandstofkosten steeds moeilijker om werknemers een kostendekkende reiskostenvergoeding te bieden. Alternatieven voor de auto zijn dan ook meer dan welkom.
De evolutie van fietsendiefstal
Met de opmars van de elektrische fiets heeft ook fietsendiefstal een evolutie doorgemaakt. Waar fietsen van €2.500 of meer vroeger een zeldzame uitzondering waren, zie je ze tegenwoordig overal. Daardoor is de buit voor fietsendieven vele malen groter geworden. Daarmee verandert ook het type criminelen dat zich hiermee bezighoudt. Het oude beeld van fietsendiefstal – toch vooral iets van verslaafden, gelegenheidsdieven en andere types aan de onderkant van het criminele milieu – klopt steeds minder. Fietsendiefstal is steeds vaker het domein van professionele criminele organisaties. Met name de rondtrekkende bendes die we eerder beschreven in ons artikel over mobiel banditisme houden zich steeds vaker bezig met de diefstal van elektrische fietsen.
Fietsendiefstal loopt uit de hand
Inmiddels loopt de diefstal van elektrische fietsen volledig uit de hand. Vorig jaar werden er maar liefst 22.593 exemplaren gestolen. Dat hoge aantal is op zichzelf niets nieuws. Fietsendiefstal is van oudsher iets waar we in Nederland last van hebben. Wat nieuw is zijn de enorme bedragen waar het om gaat. We hebben het inmiddels over een totale schadepost van zo’n 56,5 miljoen euro. Extra pijnlijk is dat dit bedrag dus grotendeels ten gunste komt aan criminele organisaties.
Wat je als ondernemer kunt doen
Als ondernemer heb je er belang bij dat werknemers, klanten en gasten hun fiets veilig kunnen stallen. Je wilt natuurlijk een veilige omgeving en de bijbehorende reputatie. Bovendien weet je dat kosten voor de samenleving niet zelden op het bordje van de ondernemer eindigen. Maar hoe maak je het dieven moeilijk? Beugels zijn eigenlijk wel de ondergrens, zorg altijd dat mensen hun fiets ergens aan vast kunnen zetten. Een afgesloten fietsenstalling is ideaal, maar natuurlijk wel een investering. Als tientallen van jouw werknemers net met jouw hulp een dure elektrische fiets aan hebben geschaft, doe je er echter goed aan om dit gewoon te regelen. Daarnaast doe je er goed aan fietsenrekken mee te nemen in je camerabewaking. Sta erbij stil dat hier op een paar vierkante meter vaak voor tienduizenden euro’s aan fietsen staat. Dat is toch meer dan genoeg om die extra camera te verantwoorden?
Hoe lang houdt jouw fietsslot het vol?
Dat je een ART-gecertificeerd slot gebruikt spreekt hopelijk voor zich. Dit is meer dan een goed gebruik, voor verzekeraars is dit een basisvoorwaarde om jouw fiets te kunnen verzekeren. Denk echter niet dat zelfs het beste slot een geoefende fietsendief lang tegen zal houden. We zagen al meermaals op camerabeelden dat dieven een beugelslot zo snel openbreken dat je er naast kunt staan zonder iets door te hebben. Een ketting is dus een must, maar zelfs het beste slot zal een professionele fietsendief enkel vertragen. Zodra de dief de gelegenheid krijgt om minutenlang ongezien en ongehinderd aan jouw slot te sleutelen, ben jij je fiets kwijt. Hoe lang houdt een gecertificeerd kettingslot stand tegen een accu-slijptol? Het onderstaande filmpje laat zien dat dit nog vaker een kwestie van seconden dan minuten is. Stal je fiets daarom nooit uit het zicht, helemaal niet voor langere tijd.
Terugkerende tactiek
We zien dat mobiele bendes die zich bezighouden met fietsendiefstal vaak dezelfde tactiek gebruiken. Het is dan ook belangrijk om hier alert op te zijn. Fietsen worden vaak verplaatst voordat ze uiteindelijk verdwijnen. Een eerste dader pakt de fiets – vaak nog mét slot – en verplaatst deze naar een afgelegen plek. Hier blijft de fiets vaak een paar dagen staan, waarna deze wordt ingeladen in een busje en voorgoed verdwijnt. Op deze manier worden eventuele lokfietsen geïdentificeerd. In dievenjargon heet dit de fiets “koud zetten”.
Maar ik ben toch verzekerd?
Het is logisch dat je die dure elektrische fiets verzekert, maar dat is geen excuus om onnodige risico’s te nemen. Denk niet: “Hij is verzekerd, dus wat boeit het mij als hij gestolen wordt?” Naast het feit dat die houding een geschenk is voor criminelen, betalen we als samenleving indirect voor al die schades. Je kunt de kosten wel afwenden, maar de schade neem je daarmee niet weg. Verzekeraars stellen bovendien steeds meer voorwaarden aan het verzekeren van elektrische fietsen. Als je slordig bent, kan het dus zomaar zijn dat je verkering niet uitkeert.