Één op de vijf ondernemers krijgt te maken met cybercrime. Als slachtoffer ben je vaak niet alleen maar geld kwijt. Naast het bedrag dat er wordt buitgemaakt, word je geconfronteerd met missende data, stilvallende bedrijfsvoering en systemen die opnieuw moeten worden ingeregeld. De tijd en energie die dat kost en de emotionele achtbaan die het met zich meebrengt kunnen je leven volledig ontregelen.
Ben je slachtoffer geworden van cybercrime en weet je niet wat je moet doen? Ben je jezelf bewust van de risico’s van cybercrime en wil je jouw bedrijf zo weerbaar mogelijk maken? Ga nu naar hackhelpdesk.nl.
Je bedrijf en je leven verwoest
Dat een hack meer schade oplevert dan alleen geld of data blijkt uit het verhaal van ondernemer Xander Koppelmans: “Als je gehackt wordt denkt iedereen aan het verlies van je data, maar wat doet het met je klanten? Dat je hen teleurstelt, dat je niet op tijd kunt leveren, dat je je afspraken niet na kunt komen, dat is veel schadelijker. Wat doet het met je personeel? Wat doet het met jou als mens? Dat je twee jaar lang met een chagrijnige bek naar huis gaat omdat je diep in de problemen zit, daar hoor je niemand over.” Xander is in 2015 door deze ervaring ongevraagd ervaringsdeskundige en een belangrijke partner van de Hackhelpdesk geworden. Hij heeft zijn bedrijf in gewijzigde vorm voort kunnen zetten en levert nu naast zijn werk als communicatiebureau ook nieuwe hulpmiddelen om het MKB en de samenleving meer cyberbewust en bestendig te maken.
Waar kun je terecht als je gehackt wordt?
Er gebeurt gelukkig al een hoop om ondernemers te waarschuwen voor de gevaren van cybercrime en ze te helpen hun weerbaarheid te vergroten. Toch is het voor veel ondernemers nog onduidelijk wat ze moeten doen op het moment dat ze toch slachtoffer worden. Bij de politie is de expertise op het gebied van cybercrime de afgelopen jaren flink toegenomen, maar via 112 of 8844 zul je deze inhoudelijke experts niet snel aan de lijn krijgen. Aangifte doe je natuurlijk altijd, maar voor handelingsperspectief kun je terecht bij de Hackhelpdesk.
Praktische hulp bij cybercrime
Omdat cybercrime voor veel ondernemers een ingewikkeld, technisch verhaal is, is het vaak lastig om hulp te vragen. Als je niet weet wat een DDoS-aanval is, weet je ook niet dat je slachtoffer bent van een DDoS-aanval. Zo wordt het moeilijk om de juiste hulpvraag te stellen. De Hackhelpdesk is dan ook gemaakt voor ondernemers zonder technische voorkennis. Door een stappenplan te doorlopen ontdek je wat er aan de hand is en wordt je begeleid naar de juiste oplossing. Ben je gegevens kwijt nadat je telefonisch contact hebt gehad met “iemand van Microsoft”? Waarschijnlijk ben je slachtoffer van helpdeskfraude. Zijn je bestanden versleuteld en moet je betalen voordat je weer toegang krijgt? Je bent getroffen door ransomware. Is je telefoonrekening onverklaarbaar hoog? Misschien ben je slachtoffer van wangiri-fraude.