De impact van een bedrijfsoverval valt haast niet te overschatten. Als ondernemer baal je natuurlijk van het geld dat wordt weggenomen, maar dat is lang niet je ergste zorg. De impact op jou, je werknemers en aanwezige klanten is vaak enorm. Veel werknemers beleven een bedrijfsoverval als een traumatische ervaring die ze de rest van hun leven bijblijft. Het is daarom belangrijk om te investeren in de weerbaarheid van jou en je personeel. De E-learning van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) biedt belangrijke informatie, handelingsperspectief en zelfs een certificaat. Bovendien is de E-learning helemaal gratis te volgen.
Gratis E-learning
Via deze link kan iedereen de E-learning “Laat je niet overvallen!” van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gratis doorlopen. In ongeveer 45 minuten krijg je middels tekst, afbeeldingen en filmpjes de informatie en tips die je nodig hebt om overvalpreventie in jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. De E-learning bestaat uit vijf modules:
- Herken jouw patronen
- Herken de dader
- Maatregelen in jouw onderneming
- Tijdens de overval
- Vlak na de overval
Na het doorlopen van deze modules volgt een korte toets. Weet je deze toets succesvol af te ronden, dan krijg je zelfs een officieel certificaat met jouw naam erop. Ben je op zoek naar een baan in bijvoorbeeld de detailhandel of de horeca, dan staat zo’n certificaat natuurlijk geweldig op je cv. Werk je al in de horeca of detailhandel, dan mag je deze E-learning sowieso niet missen!
Ben niet te voorspelbaar
Zorg dat je herkenbare patronen waar mogelijk vermijdt. Overvallers houden jouw routines in de gaten en weten vervolgens precies op welk moment ze het beste toe kunnen slaan. Loop je bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd via dezelfde route naar de bank, dan hebben criminelen dat snel door. Ze kijken bovendien ook hoe alert jij bent tijdens het uitvoeren van deze routines. Als je kwetsbare handelingen als het open en sluiten van je winkel op de automatische piloot uitvoert, ben je al snel een aantrekkelijk doelwit.
Herken afwijkend gedrag
Ook het herkennen van verdacht en afwijkend gedrag is belangrijk als je een overval wilt voorkomen. Let in het bijzonder op mensen die meer aandacht hebben voor je veiligheidsmaatregelen dan voor je producten. Je spreekt klanten die verdacht of afwijkend gedrag vertonen altijd op een vriendelijke toon aan. Zoek niet de confrontatie, er hoeft immers helemaal niets aan de hand te zijn. Het feit dat je iemand aandacht geeft en in zijn of haar gezicht aankijkt doet vaak al veel om overvallers af te schrikken. Wat dat betreft gelden hier dezelfde tips en advieszen als bij het voorkomen van winkeldiefstal.
Toch een overval: RAAK!
Als je onverhoopt toch slachtoffer wordt van een overval, pas je het RAAK-principe toe. RAAK staat voor:
- Rustig blijven
- Accepteren van de situatie
- Afgeven van de buit
- Kijken naar het signalement
Door dit principe toe te passen, geef je de overvaller zo min mogelijk aanleiding om geweld te gebruiken. De buit is immers minder belangrijk dan de veiligheid van je medewerkers en je klanten. Wel let je goed op het signalement van de dader. Zodra de overval voorbij is bel je 112. Vraag getuigen altijd om te blijven, misschien hebben zij dingen gezien die jij hebt gemist.
Beperk contant geld
Hoe meer contant geld er in jouw zaak aanwezig is, des te aantrekkelijker jouw bedrijf is voor overvallers. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig – liefst dagelijks – naar de bank gaat om geld te storten. Het geld dat wel aanwezig is in je zaak, zit waar mogelijk achter slot en grendel. In een kassalade hoort nooit meer geld te zitten dat hetgeen je nodig hebt aan wisselgeld. De rest zit in een kluis om afroombox. De sluitels van die afroombox zitten uiteraard in de kluis. Stel hiervoor beleid op, zorg dat je personeel ervan op de hoogte is en controleer of het wordt nageleefd.
Respecteer je eigen maatregelen
We zijn het er allemaal over eens dat veiligheidsmaatregelen belangrijk zijn, totdat ze in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan die deur die eigenlijk op slot hoort te zijn, maar toch openstaat omdat er regelmatig mensen door moeten. Als je weggaat van de kassa, hoor je jezelf uit te loggen, maar doe je dat ook als je alleen even snel iets gaat pakken?
Soms gaan veiligheidsmaatregelen ten koste van de efficiëntie. Op dat moment is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat belangrijker is: efficiëntie of de veiligheid van jou, je werknemers en je klanten. Daar is natuurlijk maar één goed antwoord op, dus leef je die maatregelen gewoon netjes na, zelfs wanneer dat niet goed uitkomt.