Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Een veilige transportsector: Operatie Zelos

Altijd al mee willen werken aan een betekenisvolle politieoperatie? Wil je op laagdrempelige wijze meer leren over de veiligheid en integriteit van goederenstromen? Operatie Zelos biedt jou en je personeel de kans om een hoop kennis op te doen, zonder dat het als huiswerk voelt.

Klik hier om meteen te beginnen met de serious game Operatie Zelos. Ruim 1600 mensen gingen je al voor. Deze redacteur scoorde bij de eerste poging 230 punten. Operatie Zelos speelt als een aflevering van een interactieve misdaadserie. Het was oprecht spannend en ik heb ook echt iets geleerd. We konden de criminelen aanhouden, maar het scheelde niet veel of ze waren ontsnapt, met coke en al. Dat kun jij beter!

Operatie Zelos: ben jij criminelen te slim af?

Operatie Zelos komt voort uit een samenwerking tussen de Taskforce-RIEC, de transportsector, de politie, het Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en diverse gemeenten. Door deze verregaande samenwerking weet je als “speler” zeker dat de informatie die je spelenderwijs tot je neemt waardevol en betrouwbaar is. De vormgeving is professioneel en laagdrempelig. In tegenstelling tot veel games hoef je geen knoppencombinaties te leren en wordt je reactievermogen niet op de proef gesteld. Bij Operatie Zelos gaat het om je oplettendheid en de beslissingen die je neemt.

Gamification: spelenderwijs leren

Ik hoor je denken: “Een spelletje? Ik ben toch zeker geen kind?!” Operatie Zelos is echter geen spelletje, maar een “serious game” over een serieus onderwerp. Er is de laatste jaren steeds meer behoefte aan interactief voorlichtingsmateriaal. Een flyer lezen blijkt nou eenmaal niet de beste manier om iets te leren. Wat volgens de wetenschap beter werkt: gamificatie. Door een spelelement toe te voegen verlaag je niet alleen de drempel, maar daag je mensen ook uit. Hierdoor leer je niet alleen makkelijker, maar wordt ook de motivatie vergroot. Ineens is het geen droog brok informatie meer, maar een kans om te laten zien wat je weet en kunt. Wil je als ondernemer dat jouw personeel Operatie Zelos doorloopt en zo waardevolle lessen leert? Daag ze vooral uit om jouw eigen score te verbeteren!

Het belang van veilige logistiek

Logistiek speelt een belangrijke rol in de keten van criminaliteit en ondermijning. Omdat de transportsector van doorslaggevend belang is voor het succes van onze samenleving, doen we er alles aan om de veiligheid en integriteit van deze sector te borgen. We willen voorkomen dat criminelen legitieme transportbedrijven misbruiken voor het verschepen van drugs, wapens en andere verboden goederen. Daarmee houden we niet alleen de samenleving veilig, maar houden we de situatie ook werkbaar voor transportbedrijven. Als transportbedrijven teveel hinder ondervinden van criminele inmenging, kunnen zij zomaar de handdoek in de ring gooien. Dit zagen we onlangs toen MSC – een van de grootste transporteurs ter wereld – aankondigde haar activiteiten in Zuid-Amerika deels te staken. Na honderden miljoenen te hebben geïnvesteerd in veiligheid werd het bedrijf alsnog geconfronteerd met misstanden en de bijbehorende miljoenenboetes. Het staken van activiteiten lijkt een uitweg, maar heeft wel verregaande gevolgen voor alle stakeholders.

Drugsproblemen in de havens

In de haven van Rotterdam kwamen vorig jaar meer dan 15 miljoen containers aan. Bovendien komt bijna een derde van al het tropische fruit – een risicocategorie bij uitstek – via Rotterdam Europa binnen. In recordjaar 2021 hebben we het dan over 880 miljoen euro aan bananen, grofweg 5 miljard stuks. Tussen deze bananen kan zomaar wat verstopt zitten, bijvoorbeeld 4200 kilo cocaine met een straatwaarde van 300 miljoen euro. Deze vangst was eind vorig jaar dan wel een record, maar zeker geen unicum.

Controle naar 100%

Toch wordt maar amper een procent van alle containers bij aankomst gecontroleerd. Burgemeester Aboutaleb sprak onlangs de ambitie uit om deze controles flink op te schalen, zelfs naar 100%. Gelet op de praktische beperkingen zal er veel samenwerking en innovatiekracht nodig zijn om deze ambitie waar te maken. Als we de veiligheid en integriteit van goederenstromen willen garanderen, zullen we er met zijn allen de schouders onder moeten zetten. Als iedereen die met een lading in aanraking komt er kritisch en zorgvuldig naar kijkt, hebben we die 100% controle meteen bereikt. Bewustwording en training van ondernemers en werknemers zijn daarom onmisbaar. Operatie Zelos is hiervoor een effectief en laagdrempelig instrument.

Ga naar de inhoud