Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Designer drugs: doe geen zaken met listige drugsdealers!

Deze week oordeelde de rechter dat online-bank Bunq zijn relatie met een webwinkel voor tandartsbenodigdheden terecht beëindigde. Het bedrijf verkocht naast hun normale assortiment namelijk ook designer drugs. Wat zijn designer drugs, waarom vormen ze een probleem en wat is de juridische status?

Wat zijn designer drugs?

Designer drugs – ook wel bekend als research chemicals – zijn nieuwe drugs die nog niet zijn opgenomen in de Opiumwet. Vaak zijn dit stoffen die erg veel lijken op bestaande drugs, maar door een kleine moleculaire aanpassing net iets anders zijn. Designer drugs worden vaak ontwikkeld om de wet te omzeilen. Net als bij drugs die wel in de Opiumwet zijn opgenomen, kunnen designer drugs diverse effecten bewerkstelligen. Zo is 2-FMA eigenlijk gewoon crystal meth, waar scheikundigen twee fluoride-atomen aan hebben gehangen om de wet te omzeilen. Ook van MDMA (XTC) zijn diverse varianten beschikbaar die nét anders genoeg zijn om buiten de Opiumwet te vallen. Zelfs sterke opiaten als heroine en fentanyl komen op deze manier in een marginaal andere vorm “legaal” op de markt.

De gezondheidsschade van designer drugs

Designer drugs zijn onmiskenbaar slecht voor je gezondheid. In het gunstigste geval zijn ze net zo schadelijk als de bestaande drug waarop ze zijn gebaseerd. Crystal meth maakt je leven en dat van je geliefden kapot. Dat verandert niet ineens als je er twee fluoride-atomen aanhangt. Hetzelfde geldt voor synthetische opiaten: de meeste zijn heftiger en schadelijker dan heroine. Vaak weten we echter niet wat de precieze gezondheidsrisico’s zijn, omdat er simpelweg geen onderzoek naar is gedaan. In die gevallen ben je als gebruiker Russisch roulette aan het spelen. Misschien ondervind je geen averechtse effecten, misschien ondervind je de averechtse effecten pas over een paar jaar, misschien zie je de zon nooit meer opkomen. Waar er bijvoorbeeld nog nooit iemand is overleden aan cannabis, zijn er inmiddels honderden mensen overleden aan de synthetische tegenhanger “Spice”.

Zijn designer drugs inmiddels verboden?

Sommige designer drugs zijn inmiddels verboden. Zo is 3-MMC sinds 2021 toegevoegd aan lijst II van de Opiumwet. De regering is nog steeds op zoek naar een manier om designer drugs op een bredere, meer pro-actieve manier op te nemen in de Opiumwet. Hierover bracht de Raad van State onlangs een advies uit. Hierin stelt de Raad dat het verbieden van complete groepen stoffen – waardoor men niet meer met een simpele aanpassing de wet kan omzeilen – nog doelmatiger en zorgvuldiger moet gebeuren dan de regering dat nu voor ogen heeft. Ook zou de beoogde communicatie richting de burger beter moeten worden uitgewerkt.

Handel gebaseerd op leugens

Zelfs als dit soort stoffen niet zijn opgenomen in de Opiumwet, zou de Warenwet moeten voorkomen dat ze worden verhandeld. Verkopers omzeilen de Warenwet echter met een opzichtige leugen. Ze stellen steeds dat hun producten niet bestemd zijn voor menselijke consumptie, maar enkel dienen als noviteit, verzamelobject of voor onderzoeksdoeleinden. Het is echter niet aannemelijk dat deze handelaren zelf geloven dat hun klanten deze drugs kopen als een soort veredeld souvenir. Zeggen dat deze drugs niet bedoeld zijn voor menselijke inname, terwijl je weet of moet kunnen weten dat je klanten ze daar wel degelijk voor gebruiken, is tekenend voor het gebrek aan integriteit onder deze handelaren. 

Gemakkelijk te doorprikken

Het is overduidelijk dat de verkochte designer drugs worden gebruikt als roes- en genotsmiddelen. Sommige webshops hebben zelfs reviews van de middelen op hun websites staan. Uit deze reviews blijkt eenduidig dat de kopers de middelen gebruiken als drugs, niet als souvenir of voor onderzoeksdoeleinden. Gebruikers geven zelfs advies over de effecten en de dosering. Zo schrijft gebruiker Stef over de drug 4-FMP: “Goede RC. 75MG voelde ik vrij weinig van. 150MG werkte wel goed. Voelt als een meer natuurlijke en veilige vorm van amfetamine met een lichte rush. Verwacht geen MDMA achtige euforie. Resultaat: Geen dagen wakker, geen kater, tekort aan eetlust of energietekort de dagen erop, kortom geen vervelende effecten wat amfetamine wel heeft. Lekkere energie en zin om te gaan dansen, leuk voor een festival bijvoorbeeld.” Met dergelijke reviews wordt het standpunt dat een verkoper deze middelen niet voor menselijk consumptie verkoopt meteen onhoudbaar. 

Ons advies: Pak verkopers onmiddellijk aan via de Warenwet

Het wordt een stevige klus om designer drugs pro-actief te verbieden via de Opiumwet. Toch zien we mogelijkheden om de openlijke verkoop van designer drugs onmiddellijk te stoppen. Hiervoor hoeven we enkel de “niet voor menselijke consumptie”-leugen te doorprikken. Door te erkennen dat deze middelen wel degelijk worden gekocht met als doel ze in te nemen, kunnen we de verkoop binnen de huidige wetgeving bestrijden. Ook de gewezen klant van Bunq betoogde bij de rechter dat de middelen die zij verkopen niet voor menselijke consumptie zijn, maar vooral worden besteld door laboratoria voor onderzoeksdoeleinden. De rechter noemde dit echter “weinig geloofwaardig”. Als we erop voorsorteren dat rechters deze leugen feilloos blijven doorprikken, kunnen we deze listige drugsdealers vandaag nog een halt toeroepen.

Zeg glashard nee

Als dienstverlener heb je bovendien alle recht om je diensten te weigeren aan deze bedrijven. Los van de schade die het toe kan brengen aan je reputatie, zijn ook je ethische bezwaren legitiem. Waar je geen diensten mag weigeren op discriminatiegronden als geloof, geslacht of seksuele voorkeur, mag je bedrijven die deze dodelijke rommel verkopen wel degelijk “discrimineren”. De boodschap moet wat ons betreft dan ook duidelijk zijn: “Als je met een scheikundig trucje crystal meth en zware opiaten denkt te kunnen verkopen in onze gemeenschap, willen de makelaar, de accountant en zelfs de glazenwasser niks met jou te maken hebben!”

Ga naar de inhoud