Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Cybercrime: Laat je niet hack maken!

Bescherm je bedrijft tegen Ransomware, phishing en andere vormen van cybercrime

Financiële schade, imagoschade en een hoop stress. Ransomware, phishing, identiteitsfraude en oplichting zijn vormen van cybercrime die veel schade kunnen veroorzaken. Ondernemers worden steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Je kunt niet meer denken dat het jou niet overkomt. Één op de vijf ondernemers is slachtoffer van cybercriminelen, blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool. Het PVO BZ biedt informatie en praktische tools aan ondernemers, verzorgt cyberbijeenkomsten en heeft de Hackhelpdesk gelanceerd. De belangrijkst maatregelen om veilig digitaal te kunnen ondernemen heeft het Digital Trust Center (DTC) samengevat in 5 basisprincipes:

  1. Inventariseer kwetsbaarheden
    Inventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risicoanalyse. Bij risico’s kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
  2. Kies veilige instellingen
    Controleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan.
  3. Voer updates uit
    Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.
  4. Beperk toegang
    Definieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.
  5. Voorkom virussen en andere malware
    Er zijn 4 manieren om malware te voorkomen: Stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.

Kijk voor meer informatie op: De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen | Digital Trust Center (Min. van EZK)

Tools cyberweerbaarheid voor het MKB

Naast het DTC zijn er nog meer initiatieven die ondernemers – vaak gratis – helpen om hun online-veiligheid te verbeteren. Ben je slachtoffer van cybercrime of wil je jezelf ertegen beschermen? Waarschijnlijk kunnen onderstaande initiatieven je hierbij helpen!

Hackhelpdesk

Cybercrime, 1 op de 5 ondernemers krijgt er helaas mee te maken. En dat heeft vaak grote gevolgen: je raakt grote geldbedragen of al je gegevens kwijt. In sommige gevallen wordt zelfs je hele bedrijfsvoering platgelegd. Wat kun je dan het beste doen? Hackhelpdesk.nl biedt eerste hulp bij cybercrime. Als je slachtoffer bent van cybercrime, in welke vorm dan ook en je hebt geen crisisplan, wil je weten wat je moet doen.

Op Hackhelpdesk.nl vind je een handig stappenplan dat je helpt om (meer) schade te voorkomen. Je kunt zelf veel doen om cybercriminelen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Op Hackhelpdesk.nl leggen we je uit hoe je ervoor zorgt dat jouw basisbeveiliging op orde is. Ook vind je er een overzicht van de meest voorkomende vormen van cybercrime met tips hoe je voorkomt dat je er slachtoffer van wordt. Hackhelpdesk.nl is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Kijk op de website voor alle informatie: hackhelpdesk.nl

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

De Risicoklassenindeling voor Digitale Veiligheid is een risicoclassificatiemodel voor het midden- en kleinbedrijf. Aan de hand van 11 vragen wordt een inschatting gemaakt hoe groot het risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse (1 t/m 4) de onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om de digitale veiligheid op orde te brengen. De tool doorloop je binnen enkele minuten, waarna je direct gratis een handige inventarisatie van beveiligingsmaatregelen ontvangt: Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid (digitaltrustcenter.nl). De Risicoklassenindeling Digtale Veiligheid is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital, het CIO Platform Nederland, Online Trust Coalitie, het Digital Trust Center en het Ministerie van EZK – onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Basisscan CyberweerbaarheidDeze tool is opgesteld door het Digital Trust Center (DTC) van het Ministerie van Economische Zaken. Aan de hand van 25 stellingen kom een ondernemer er achter hoe zijn onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen. Na het invullen van de scan ontvangt de ondernemer een rapport, waarin per basisprincipe wordt weergegeven in hoeverre de basis op orde is. Mochten verbeteringen noodzakelijk zijn, wordt er gratis advies gegeven hoe de ondernemer er zelf mee aan de slag kan: Basisscan Cyberweerbaarheid – Digital Trust Center

Phishingklapper cyberveiligheid

Met valse e-mails proberen cybercriminelen naar persoonlijke gegevens te hengelen (phishing), kwaadaardige software te verspreiden of ondernemers geld te laten betalen. Iedereen binnen het bedrijf moet weten hoe je kunt beoordelen of een e-mail echt of nep is. Hierom heeft het CCV de phishingklapper cyberveiligheid ontwikkeld met voorbeelden en tips. Per vestiging kan er 1 gratis exemplaar worden aangevraagd in de CCV-webshop.

Ga naar de inhoud