Stel uw vraag aan PVO
Chat Button

Buitengebieden zijn in trek, ook bij criminelen…

In het buitengebied is het goed wonen, ondernemen en recreëren. Helaas komt de veiligheid van het buitengebied steeds meer onder druk te staan door de toename van criminele activiteiten. Door de uitgestrektheid van de buitengebieden kunnen criminelen er vaak ongezien opereren. Boerenbedrijven en tuinders krijgen te maken met diefstal van diesel, koperen spuitkoppen en kostbare landbouwmachines op het erf. Ook steken hennepkwekerijen en xtc-labs steeds vaker de kop op in een afgelegen schuur of stal. Al dan niet met (gedwongen) medewerking van de eigenaar. De problemen beperken zich niet tot de bedrijven zelf. De buitengebieden zijn ook in trek als het gaat om de dumping van chemisch afval en drugsafval.

De meest recente cijfers tonen aan dat circa 15% van de agrariërs in het buitengebied wordt benaderd door criminelen. Daar zijn verschillende redenen voor: 

  • De bevolking in het buitengebied krimpt.
  • Veel boeren en agrariërs hebben moeite financieel het hoofd boven water te houden.
  • Leegstaande schuren zijn een gewild object voor hennepteelt of xtc-labs.
  • Het dumpen van drugsafval kan anoniem in het buitengebied.
  • Er is minder toezicht door politie en andere handhavingspartijen door gebrek aan mankracht.

Ondernemers kunnen deze problemen niet alleen aanpakken. Gemeente, politie, brandweer en natuurbeschermingsorganisaties ook niet. Om het buitengebied veilig te houden, zullen we moeten samenwerken. Het PVO en het CCV hebben hier een speciale aanpak voor ontwikkeld: de aanpak Veilig Buitengebied.

Ga naar de inhoud