Selecteer hiernaast een gebied en een type

Branche/situatie

Kies categorie...

Criminaliteitsprobleem

Kies categorie...
04 mei 2022 • 2 minuten lezenmin.
Algemeen

Brabant Onder De Radar: nieuwe serie over ondermijning in Brabant

Vanaf 11 mei start op Omroep Brabant de serie “Brabant Onder De Radar”. Deze serie kwam tot stand in samenwerking met onder andere de provincie Noord-Brabant en het PVO Brabant-Zeeland. In zeven afleveringen met elk hun eigen thema wordt de kijker meegenomen in de wereld van ondermijnende criminaliteit.

Volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn voor de nieuwste informatie, tips en hulpmiddelen.

De strijd tegen ondermijning

De strijd tegen ondermijning is de strijd voor een veilige samenleving waarin misdaad niet loont. Gelukkig beseffen steeds meer mensen hoe belangrijk die strijd is. Inmiddels staat dit onderwerp op alle bestuursniveau’s van de overheid hoog op de agenda. De Rijksoverheid, maar ook gemeenten en provincies zien het in: de strijd tegen ondermijning is de strijd om alles waar we voor staan. Als we onze regels en wetten, maar ook onze normen en waarden willen beschermen, mogen we niet toestaan dat de onderwereld de overhand krijgt. Ook jij doet mee in die strijd. Of je nou ondernemer bent of werknemer, schoonmaker of notaris, miljonair of hulpbehoevend: als het goed is spelen we allemaal voor team bovenwereld. Je zit bovendien niet op de reservebank. Als je “niets doet” – bijvoorbeeld door signalen te negeren in plaats van ze te melden – is dat onverminderd een keuze waarmee je de uitslag beïnvloedt.

Brabant als strijdtoneel

Brabant is de absolute koploper in de integrale aanpak van ondermijning. Hier werken we samen, ontwikkelen we nieuwe initiatieven en brengen we het onderwerp onder de aandacht op een niveau dat we elders nog niet zien. Dat is goed, maar de achterliggende reden is wrang: onze provincie is in veel opzichten de frontlinie in deze strijd. Zo wordt over de hele wereld – tot Australië toe – “onze” XTC verhandeld en gebruikt. De Brabantse onderwereld kent dan ook machtige spelers, die bovendien grip proberen te krijgen op de bovenwereld. Als we dat nú niet tegengaan, krijgen die criminelen steeds meer macht over ons mooie Brabant.

De rol van ondernemers

Als Platform Veilig Ondernemen zien we dat deze boodschap landt bij ondernemers. Bedrijven, maar ook branche- en beroepsverenigingen zien het belang van deze strijd steeds beter in. Ze maken zich zorgen om de veiligheid van hun personeel en voelen daarin hun eigen verantwoordelijkheid. Ze willen ondernemen op een eerlijk speelveld, wat betekent dat het niet mag lonen om regels en wetten te overtreden. Ze willen hun eigen bedrijf weerbaar maken tegen criminele inmenging, maar dit ook in hun omgeving kunnen herkennen en bestrijden. Als PVO Brabant-Zeeland is het onze taak om ze daartoe de handvatten te bieden. 

Ondermijning concreet

Ondanks het bovenstaande  zien we ook dat ondermijning voor veel mensen nog een vaag begrip is. Hoe manifesteert zich dat nou precies, die versmelting van boven- en onderwereld? Wat betekent het voor mij en hoe kan ik het herkennen? In de serie “Brabant Onder De Radar” wordt ondermijning daarom concreet gemaakt aan de hand van diverse voorbeelden en praktijksituaties. Op die manier willen de makers niet alleen bewustwording creëren, maar ook handelingsperspectief bieden.

Uitzendschema en thema’s per aflevering

Elke aflevering van “Brabant Onder De Radar” heeft daarom een eigen thema:

  • 11 mei: synthetische drugs
  • 18 mei: hennep
  • 25 mei: kritieke sectoren
  • 1 juni: witwassen
  • 8 juni: intimidatie en bedreiging
  • 15 juni drugsafvaldumpingen
  • 22 juni: ondermijning en integrale aanpak

Gezamenlijke strijd

Ook achter de schermen laat “Brabant Onder De Radar” zien hoe intensief verschillende stakeholders samenwerken in de strijd tegen ondermijning. Naast Omroep Brabant, de provincie Noord-Brabant en het PVO Brabant-Zeeland zijn er nog tal van andere partijen betrokken bij de totstandkoming van dit programma. De politie, de douane en het Openbaar Ministerie leveren een bijdrage, maar ook het bedrijfsleven helpt mee. Zo is Fujifilm een partner, net als Logistic Center Hazeldonk-Meer. Op het gebied van kennis en expertise is de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland een sleutelspeler, maar laat Avans Hogescholen zien dat ook het onderwijs een belangrijke (kennis)partner is in deze strijd.