Bedrijfskleding, logo’s en de keerzijde van herkenbaarheid

Als ondernemer ben je natuurlijk trots op je bedrijf en wil je dat jouw werknemers je bedrijfsnaam en logo met trots dragen. Dat maakt je medewerkers herkenbaar en is bovendien goed voor je naamsbekendheid. Er is echter een keerzijde: ook criminelen kunnen jouw werknemers zo meteen herkennen. In dit artikel leggen we je uit wat daar de gevaren van zijn en hoe je die ondervangt.

Criminele inmenging

We waarschuwen op deze website regelmatig voor criminele inmenging. De onderwereld heeft de bovenwereld namelijk nodig voor haar criminele activiteiten. Criminele organisaties infiltreren bijvoorbeeld transportbedrijven om deze te misbruiken voor drugssmokkel. Ze kunnen je werknemers omkopen, chanteren, bedreigen of op een andere manier onder druk zetten om toegang te krijgen tot jouw bedrijfsprocessen. Dit wordt nog veel makkelijker als een crimineel in één oogopslag kan zien waar iemand werkt.

Waarom je niet altijd herkenbaar wilt zijn

Je zult het zelf ook regelmatig zien: werknemers die in hun vrije tijd hun werkkleding dragen. We zien in ons werkveld helaas ook regelmatig dat deze medewerkers worden benaderd door criminelen. “Wat leuk dat je voor zo’n groot transportbedrijf werkt, wil je misschien wat extra verdienen?” Als je werknemer daar eenmaal ja tegen zegt, kan hij of zij daarna nooit meer nee zeggen. 

Criminelen maken het jouw medewerker bovendien erg moeilijk om nee te zeggen. Ze zijn bijvoorbeeld niet te verlegen om je werknemer naar huis te volgen en het daar nog eens te vragen. Als je werknemer toegeeft aan de verleiding of de druk, wordt hij of zij een pion van een criminele organisatie. Deze criminele organisatie kan jouw bedrijfsprocessen dan misbruiken voor haar misdrijven. Op die manier wordt jouw bedrijf een schakel in de keten van de georganiseerde misdaad.

Geen werkkleding buiten werktijd

In de ideale wereld hou je zelf volledig de controle over bedrijfskleding en alle andere zaken waar jouw bedrijfsnaam en logo op staan. Werknemers nemen niets mee naar huis, maar kunnen aan het begin van hun dienst schone werkkleding uit de kast pakken. Aan het eind van de werkdag leveren ze die kleding weer in. We snappen echter dat deze aanpak niet voor ieder bedrijf werkbaar is.

Als jij je bedrijf en je werknemers veilig wilt houden, kun je dit niet op zijn beloop laten. Daarom is het belangrijk dat je in je personeelsbeleid opneemt dat werknemers buiten werktijd geen bedrijfskleding mogen dragen. Dat geldt bijvoorbeeld al als ze onderweg naar huis stoppen voor een snack of om te tanken. We adviseren om hier duidelijk in te zijn en consequent op te handhaven. Leg je werknemers daarbij uit dat je dit in de eerste plaats doet voor hun veiligheid.

Uit dienst? Neem werkkleding altijd in!

Naast de afspraken die je moet maken met je werknemers, is het ook noodzakelijk dat je werkkleding altijd inneemt zodra een werknemer uit dienst treedt. Voor jou zijn deze oude kledingstukken misschien niets meer waard, maar voor een crimineel zijn ze uiterst waardevol. Ze geven criminelen de kans om zich voor te doen als een van jouw medewerkers. Dat is gevaarlijk voor jou, maar ook voor anderen. Ze kunnen in jouw werkkleding jouw bedrijf binnenlopen, maar ze kunnen zich ook naar je klanten en partners voordoen als een van jouw werknemers. 

Zorg dat jij en je werknemers hier alert op zijn. Wat gebeurt er als er iemand in jouw bedrijfskleding jouw bedrijf binnenstapt? Is er blind vertrouwen, of zijn er doordachte waarborgen? Waar kan iemand allemaal toegang toe krijgen met alleen maar dat jasje?

Herkenbare bedrijfsvoertuigen

Veel ondernemers zien hun bedrijfsvoertuigen als rijdende reclameborden. We snappen dat je graag wilt dat mensen de naam en het logo van jouw bedrijf zo vaak mogelijk zien. Toch adviseren we om ook hier zorgvuldig en terughoudend mee om te gaan. Besef dat veel van wat we hierboven beschreven ook geldt voor je bedrijfsvoertuigen. Als criminelen in één oogopslag zien dat de bestuurder van een voertuig voor jouw bedrijf werkt, maakt dat je werknemer en je bedrijf kwetsbaar. Als dat voertuig bij jouw werknemer thuis op de oprit staat, komt het bovendien wel heel dichtbij.

Train je werknemers

Hopelijk begrijp je het probleem dat we hier beschrijven. Dat is echter niet genoeg. Ook je werknemers moeten begrijpen hoe en waarom ze geronseld kunnen worden door criminelen. Ze moeten het op tijd kunnen herkennen en weten wat ze moeten doen. Hiervoor geeft het PVO bijvoorbeeld trainingen die werknemers in de transportsector weerbaar maken tegen ronselaars. Daarnaast raden we je aan om het artikel over social engineering nog eens goed te lezen en te verspreiden onder je werknemers. Daarmee zorg je dat de meeste gebruikte trucjes en manipulaties op tijd worden herkend.

Besef dat dit speelt, train je werknemers, pas je beleid aan, maar denk vooral ook eens goed na over je bedrijfscultuur. Wil je dat jouw werknemers een kritische, doortastende houding hebben? Geef je ze daar de ruimte voor? Besef dat werknemers die argeloos doen wat ze gezegd wordt eerder een vloek zijn dan een zegen.

Naar de inhoud springen